Naleśniki twarogowo-marcepanowe z musem jabłkowym.

Dobrnęliśmy do końca tygodnia. Jakoś. Zupełnie nie wiem jak… Taka inercja wobec pędu codzienności może trochę niepokoić, ale mam nadzieję, że to tylko taka chwila słabości. I mamy piątek. Znowu mamy piątek.

W sobotę wieczorem cud-mąż zwykł mawiać: Wiesz, czego mi szkoda? Że piątek już minął. Moje optymistyczne nastawienie zwykle podsuwa mi – cóż że zawsze tę samą – logiczną i błyskotliwą zarazem odpowiedź – Mamy jeszcze niedzielę!

A skoro już o piątku mowa – to chłopaki tego dnia dostają zwykle naleśniki lub pankejki do swoich lunch boxów. I nie ma wątpliwości – jaki dziś mamy dzień 🙂

Chciałam zmienić trochę skład klasycznych naleśników z twarogiem – skądinąd – uwielbianych. Jak można było przewidzieć, największym fanem tej ich marcepanowej wariacji, został cud-mąż. Po szczegóły zapraszam poniżej.

 

 

Naleśniki twarogowo-marcepanowe z musem jabłkowym

Składniki:

200 g twarogu półtłustego

150 g masy marcepanowej – może być także marcepan w czekoladzie

naleśniki – z tego przepisu

200 ml musu z prażonych jabłek (konfitury śliwkowe też będą ok)

prażone płatki migdałowe do podania

 

Przygotowanie:

  1. Masę marcepanową kroimy na małą kostkę, miksujemy w robocie na gładką masę. Można ją także przetrzeć przez sitko.
  2. Dodajemy twaróg, miksujemy razem. Od nas zależy – czy masa będzie gładka, czy grudkowata. Jeśki chcemy możemy dodać aromat migdałowy.
  3. Naleśnik, każdy z osobna, smarujemy najpierw musem jabłkowym, następnie nadzieniem marcepanowy, by wreszcie – zrolować go lub złożyć.
  4. Posypujemy uprażonymi płątkami migdałowymi. Podajemy.

 

 

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *