Niedziela

Jak to tak? Niedziela bez ciasta? Być nie może…

Zgodnie z ideą niedzieli – nie napracujecie się przy nim wcale. Jest szybkie, pyszne, zawsze się udaje.

Ciasto z żurawiną

Składniki:

125 g mrożonej żurawiny, spokojnie można zwiększyć tę ilość do 200 g, tym razem zaryzykowalam 300g i wyszło bardzo pyszne, jesli się lubi takie konkretne owocowe doznania

3 łyżki cukru

50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła

2 jajka

olejek pomarańczowy

175 g mąki

175 g cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Żurawinę wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier, miaszamy, zagotowujemy.
2. Roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia.
3. Nagrzewamy piekarnik do 160°

4. Składniki mokre – jajka, olejek i masło – dodajemy do suchych, mieszamy krótko mikserem.

5. Połowę masy wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (24 cm średnicy).

6. Wykładamy żurawiny (jeżeli podczas gotowania puszczą dużo soku – należy je odsączyć) i pozostałą część masy. Nie musi być dokłanie rozsmarowana.

7. Posypujemy płatkami migdałowymi i odrobiną brązowego cukru.

8. Pieczemy 1 godz.

Przepis – Nigella Lawson.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *