Oliwki w fecie. Prosta przekąska.

 
IMG_9232
 
 

Zdążyłam już zapomnieć
jak to jest, kiedy się idzie na urlop. Zostawia na warcie autorespondera,
papiery pozaklinane w równe stosiki, kwiaty pod opiekę koleżance, dokumenty dla
przełożonych i jeszcze tylko pełne refleksji kliknięcie Shut down bo jest się już
zupełnie gdzie indziej… daleko stąd.
A wiec jak to jest?
Dziwnie miło i niewyobrażalnie dobrze, choć w głowie zamęt, bo przed wyjazdem wciąż
tyle do zrobienia, spakowania, uporządkowania w domu, królika do powierzenia,
kota do wyczochrania… że o rowerach do wpakowania na bagażnik nie wspomnę, ale
to akurat nie na mojej głowie, i dobrze!
Przed nami nowa
przygoda, Chorwacja, której do tej pory nie poznaliśmy, a na którą wreszcie dał
się namówić cud-mąż… spotkanie z rodzicami po tylu miesiącach – wreszcie i może
jeszcze Wenecja, którą w końcu trzeba pokazać dzieciom.
I bose stopy. I błękit.
I zapach wiatru nad morzem. Co drażni nozdrza i wraca szumem w głowie daleko za
wydmą. I słomkowy kapelusz jak strach na wróble (na słońce?)… Kieszenie pełne
piasku i muszelek. I – Nie! Kamieni ze sobą nie zabieramy! – Zaklęcie, które trzeba
powtarzać każdego roku.
Podczas naszej
beztroski (mam nadzieję) posty nadal będą się ukazywały. Prawdopodobnie nie będę miała możliwości odpowiadać
na maile i komentarze. Ale zaglądajcie na Addio… bo warto
J
Słonecznie i
serdecznie pozdrawiam Was –
Anna

IMG_9221
 
Oliwki w fecie 
 
Składniki:
ok. 20 zielonych oliwek najlepiej nadziewanych papryką
1 opakowanie sera feta
2-3 łyżki gęstego greckiego jogurtu
1-2 ząbki czosnku 
Na ziołową posypkę:
mielony pieprz kolorowy wedle uznania
3 łyżki suszonego oregano
pul biber – papryka ostra w płatkach  
 
Przygotowanie:
1. Czosnek siekamy bardzo drobno. Fetę rozdrabniamy
widelcem i stopniowo dodając jogurt wyrabiamy na gęstą papkę. Ewentualnie
doprawiamy pierzem.
3. Mieszamy dokładnie składniki ziołowej posypki.
Odstawiamy.
2. Na dłoni lekko wysmarowanej oliwa układamy małe porcje
serowej papki (mniej więcej 1 łyżeczkę), spłaszczamy, układamy oliwkę, sklejamy
formując kulkę, która następnie obtaczamy w ziołowej posypce.

IMG_9235
 
Smacznego!
8 comments Add yours
  1. Ohhh, to coś specjalnie dla mnie 🙂
    Bawcie się dobrze i cieszcie każdym dniem. Chorwacja odwdzięczy się Wam tym co najlepsze. Mam nadzieję, że się zakochasz i będziesz sobie słodzić wspomnieniami każdy zimowy wieczór.
    Ściskam.
    Katarzynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *