Owsianka z truskawkami ze śmietaną i z cukrem. Bez laktozy. Rarytas z dzieciństwa.

Stali czytelnicy Addio znają moją słabość do wszelki owsianek i granoli. (Mam cichą nadzieję, że niektórzy z nich ją podzielają…) Moje owsianki przygotowuję od dłuższego już czasu na mleku roślinnym lub bez laktozy. I taką też chciałam polecić dziś Waszej uwadze. Przed nami wytęskniony sezon truskawkowy. Czy Wy też lubicie truskawki pogniecione ze śmietaną?

Jedno z moich najsłodszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa to truskawki poniszczone widelcem, ze śmietaną i z cukrem. (Pamiętam też, że uwielbiałam podjadać przetartego banana mojej młodszej, bezzębnej wówczas siostrze. (W czasach mojej bezzębności takich rarytasów nie uświadczaliśmy).Wszystkie te smaki to mój comfort food, a on o poranku (by nie rzec – każdego poranka) jest sprawą nieodzowną.

Jest więc taka sprawa…

Co byście powiedzieli, na owsiankę z truskawkami w śmietanie i z cukrem? W dodatku – bez laktozy?

No dobrze, śmietanę możemy zastąpić pół na pół z jogurtem i wciąż będzie bez laktozy, ale bardziej fit.

Ok – tym, których poranna równoWaga mogłaby ulec poważnemu rozchwianiu – proponuję zrezygnować z kokosowej granoli wieńczącej to arcydzieło kulinarnej rozpusty, ale – ostrzegam lojalnie, to już nie będzie to samo…

Ten jeden raz można się skusić? Czyż nie?

PS. 1. Jeżeli martwi nas kaloryczność owsianki, możemy mleko zastąpić lub wymieszać pół na pół z wodą, ale nie rezygnujmy juz wówczas ze śmiatany, błagam! W imię smaku, oczywiście 🙂

PS. 2. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego prosty fakty rozgniatania truskawek widelcem może być nazywany na kilka sposobów i w tym konkretnym kontekście nigdy nie kojarzą się one (sposoby) z dekontrukcją, a wręcz odwrotnie – bardzo twórczo i pozytywnie? To jak? Gnieciecie, kłócicie czy może rozkłócacie, dziamdziacie a może dziamolicie?

 

Owsianka z truskawkami ze śmietaną i z cukrem. Bez laktozy.

Składniki: dla 3-4 osób

Na owsiankę:

1 szklanka płatków owsianych

3 szklanki mleka wydojonego bez laktozy Mlekovita 1,5 % lub 3,2 %

kilka łyżek śmietany bez laktozy Mlekovita – ilość wedle uznania, można zastąpić jogurtem naturalnym bez laktozy Mlekovita

szczypta soli

200 g truskawek

ksylitol lub cukier trzcinowy do smaku

 

Na kokosową granolę:

50 g płatków owsianych górskich

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

40 g wiórków kokosowych

2-3 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka ziaren chia (opcjonalnie)

 

Do podania:

100 g truskawek

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy granolę. Na suchą patelnię wysypujemy płatki owsiane i migdałowe. Rozprowadzamy równomiernie. Prażymy przez kilka minut, aż do momentu aż zaczną orzechowo pachnieć. W tym czasie rozpuszczamy w garnuszku olej kokosowy i miód, mieszamy dokładnie. Do uprażonych płatków owsianych dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy dokładnie i prażymy chwileczkę, uważając, by wiórki nie zrumieniły się zbyt mocno. Wylewamy rozpuszczony miód, łączymy, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy ziarna chia. Pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Przygotowujemy owsiankę. Do garnka wylewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i dodajemy szczyptę soli, mieszamy do połączenia. Gotujemy, uważając, by mleko nie wykipiało, nie mieszamy. W ciągu ok. 4-6 minut uzyskamy gęstą kremową owsiankę. Jeżeli chcemy – możemy ją na koniec dosłodzić.
  3. Truskawki kłócimy widelcem ze śmietaną. Dosładzamy wedle uznania i potrzeby.
  4. Owsiankę przelewamy do wysokich szklanek na przemian z masą truskawkowo-śmietanową. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i granolą. Podajemy.

 


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *