powtarzam jak mantrę ten zwrot, choć przecież trudno o coś bardziej
rzeczywistego niż codzienność). Mam jednak takie poczucie, że tylko biegnę tuż
za, lub – chwilami obok tego, rozpędzonego już na dobre pociągu, nie mogąc do
niego wskoczyć, rozsiąść się wygodnie. Już nie mówię o wagonie pierwszej klasy,
choć w tej chwili najbardziej marzy mi się sypialny. (Kiedy ja w ogóle z niego
wysiadłam/wypadłam)? A może w ogóle zgody na tę podróż nie było i stąd wszystkie
kłopoty?)
rozpędzającego się pociągu, wyciąga do Ciebie rękę i chce Ci pomóc wskoczyć do
środka w absolutnie ostatnim momencie. Tu następuje zbliżenie dłoni, już już
prawie w uścisku, na tyle silnym, co pomocnym w istocie i nerwowe oczekiwanie
widza: uda się, czy się nie uda?
happy end. O ten widok roztaczający się z ostatniego wagonu pociągu, na
krajobraz uciekający spod nóg, wiatr we włosach i satysfakcję, że się udało, w
ostatniej chwili. Pozostaje już tylko, no właśnie – poszukać dla siebie miejsca
w środku. Lub też konduktora, w przypadku, gdy kolejka po bilet w kasie była
zbyt długa a ty chwilowo jesteś pasażerem na gapę…
oknem. Akcja też jest, ale wszystko to jakieś rozwleczone w czasie, nie
nadające się już na film. Chyba, że reklamowy. Taki, w którym usłyszysz, że „strasnie
duzo jes…”
i zwycięzców konkursu Kreatywnie w kuchni. Niestety, albo konkurs był źle pomyślany, albo zwiniły
wakacje, albo nagrody nie dość kuszące. Nie wiem i zachodzę w głowę do dziś. Z
niejakim smutkiem, dodam. Ale bywa przecież i tak. W konkursie wzięły udział 3
uczestniczki i przynajmniej w związku z tym, nie ma kłopotu z losowaniem nagród,
których też jest 3. Przynajmniej wszystko się dobrze składa. Poniżej
znajdziecie nadesłane zdjęcia i przepisy. Dla przypomnienia, zasady uczestnictwa znajdziecie choćby tutaj.
Chcę uhonorować wszystkie uczestniczki, niezależnie od tego jak bardzo kreatywnie podeszły do samych zasad konkursu 🙂 Choćby dlatego, że wykonały wysiłek i wykazały chęć
wzięcia udziału a nadesłane przepisy i zdjęcia są baaaardzo kuszące. A to, jak sami wiecie, już dużo. Z laureatkami skontaktuję się
mailowo.
cukinia, albo pomidor. Tym, którzy chcieliby w farszu odnaleźć kawałek mięsa,
polecam dodanie np. zrumienionego boczku w małych kawałkach lub szynki. Z
założenia jednak danie jest bezmięsne, za to niezwykle pyszne i sycące.
Tajemnym składnikiem, spajającym wszystkie pozostałe jest masło orzechowe,
które dodajemy także do kruszonki. Polecam gorąco.
jęczmienną)
Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek.
Ucieramy marchewkę na tarce. Dodajemy na patelnię.
Podobnie z selerem, żółtą papryką i cukinią. Na końcu jabłko. Siekamy warzywa i
kolejno, jedno po drugim dodajemy do reszty składników. Warzywa powinny tylko
lekko zmięknąć, bo będą jeszcze opiekane.
Kiedy wszystkie warzywa już są na patelni podlewamy je
bulionem. Doprawiamy, solą, pieprzem, sokiem
z cytryny i odrobiną cynamonu.
Bulgur gotujemy, odsączamy.
Nagrzewamy piekarnik.
Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki do
powstania granulowatej konsystencji.
Papryki czerwone myjemy, przekrajamy, oczyszczamy
wewnątrz. Wypełniamy farszem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do naczynia
żaroodpornego.
Pieczemy 30 minut w 175 stopniach z nawiewem.
Oto konkursowe propozycje.
Katarzynka prowadząca bloga www.onionchoco.blogspot.com przysłała przepis na bób smażony z czosnkiem i świeżą miętą. Napisała:
przepisów.
drobno posiekaj, listki mięty przerwij na pół. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć
czosnek i miętę, smaż 2-3 minuty do zeszklenia czosnku. Dodaj bób, dopraw
pieprzem i często mieszając smaż całość jeszcze ok. 5 minut. Trzeba pilnować
żeby czosnek się nie przypalił. Gotowe! Najlepiej smakuje z kawałkiem chleba
albo z pitą. Idealne jako
dodatek do letniego obiadu w towarzystwie steków.
Ewa Miller przygotowała śliwkowe crumble i napisała tak:
Koniec lata ma dla mnie zawsze smak śliwek. Uwielbiam ich smak i słodki
aromat, który wypełnia dom. I choć zwiastują one koniec błogiego
lenistwa z chęcią przygotowuję wszelkie dania z nimi w roli głównej by
nasycić ciało i duszę na cały rok. Zainspirowana Twoim przepisem na
śliwkowe crumble stworzyłam taki deser:
Śliwkowe crumble
1 szklanka malin
4 duże śliwki
15 dag sera pleśniowego lub typu philadelfia
2 łyżki miodu
3 łyżki amaretto
3 łyżki płatków owsianych
1/4 kostki masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki płatków migdałowych
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane i migdałowe, dodajemy miód, amaretto i zalewamy gorącym roztopionym masłem,
śliwki pokroić na cząstki i razem z malinami ułożyć w kokilkach do
zapiekania, przełożyć pokrojonym w kostkę serem i zasypać kruszonką,
piec ok. 20-30 min. w temp. 180 st.
Monika Fiszer, prowadząca blog www.bentopopolsku.blogspot.be napisała tak:
Zainspirowana Twoją mizerią z koperkowym pesto zrobiłam pudding z
kaszy jaglanej właśnie z pesto koperkowo cytrynowym. Pesto jest pyszne,
będę je robić często bo świetnie pasuje do ryb.
Puding z kaszy z pesto koperkowo-cytrynowym
1 ziemniak
byłoby fajnie, gdybym miała patelnię, żeby móc obsmażyć te kotleciki.
Nie chciało mi się podsmażać placuszków w tosterze (pewnie byłoby to
możliwe), więc zostawiłam tę masę taką – o konsystencji puddingu.
Włożyłam do pudełeczka bento i do smaku dałam pesto z koperku i cytryny,
a dla ozdoby marchewkę.
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku – ja pominęłam, bo miałam to pesto zabierać do pracy, a
z zasady nie biorę woniejących rzeczy do pracy, pomimo posiadania i
używania szczoteczki i pasty w pracy).
achhhh jakie pyszności dzisiaj u ciebie!:D Pychotki
Hahahaha, nie ma to jak mieć szczęście. Ale cieszę się i dziękuję, że los mnie wybrał 🙂
To ja zycze tobie idealnego happy endu. A zwyciezcom gratuluje!
też często mam takie uczucie – określe go mianem "dziwne"…
Uwielbiam papryki faszerowane:-) Twoje papryki tak odbiegają od tych co ja robię,że muszę spróbować! Szczególnie to połączenie masła orzechowego strasznie mnie zaciekawiło. Pyszności:-) Serdecznie pozdrawiam.
gratuluje 😉
Jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanej papryki,ale twoja prezentuje się świetnie 🙂
Wspaniale wygląda ta papryczka. Lubię bardzo , a dawno nie robiłam.
Gratuluję Zwycięzcom!
Pozdrawiam:)
Świetny pomysł na kruszonkę!