Pascha – Świąteczne menu część 4

– Mamo, czy wystarczy nam jajek?
– Nie wiem, zamówiliśmy 70 ale dostaliśmy 50 tylko…
– No tak, kury biedactwa, się nie wyrabiają…
-Bo ja będę potrzebowała jeszcze 8 na Paschę
– No to nie wiem, czy wystarczy…
W naszym rodzinnym domu, niestety, nie było tradycji przygotowywania Paschy. Postanowiłam to zmienić. Pascha już w lodówce czeka aż ją odkryją i docenią.
PS. Umycie foremki po wyjęciu zeń Paschy nie było konieczne. Mogę z ręką na sercu powiedzieć, że to najlepsza Pascha jaką w życiu jadłam. I to naprawdę nie dlatego, że niewiele ich próbowałam. Jest cudowna.

Pascha
Składniki:
0,5 kg trzykrotnie mielonego twarogu
8 żółtek ugotowanych na twardo
250 g miękkiego masła
1 szkl. cukru pudru
wanilia
bakalie
Przygotowanie:
  1. Dokładnie przecieramy ugotowane żółtka przez sito.
  2. Ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę.
  3. Do masy dodajemy przetarte żółtka, ucieramy.
  4. Dodajemy następnie twaróg i ucieramy dalej.
  5. Kolej na bakalie – (ilość i rodzaj według upodobania) i wanilię (ekstrakt lub aromat).
  6. Przekładamy do foremki lub do miseczki wyściełanej gazą.
  7. Schładzamy przez kilka godzin.

Uwagi:

  1. Pascha jest niezwykle łatwa i szybka do przygotowania.
  2. Białka, które pozostają można wykorzystać na wiele sposobów. Część można dodać do sałatki warzywnej, lub po prostu wypełnić je ulubionym farszem lub też przygotować szybką sałatkę, z ugotowanych białek, kukurydzy, żółtego sera, ogórków i majonezu. Beato, dziękuję za wszystkie sugestie…
  3. Przepis pochodzi z książki Elżbiety Kensy „Kuchnia Podkarpacia”.
12 comments Add yours
  1. ciekawe czy u nas wiejskich jaj starczy na wszystkie pyszności..

    uwielbiam paschę
    wcześniej nie bywała w Domu
    ale odkąd ją spróbowałam, to już nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy
    zadziwia mnie, że jest tak wiele na nią receptur..

  2. U mnie w lodówce czeka na mnie 60 jajek, w tym 6 na paschę 🙂 Co zabawne i ja tworzę "nową tradycję" – już drugi raz będzie pascha na Wielkanoc 🙂

    Wesołych Świąt 🙂

  3. ha ha ha z tymi jajami to niezłe przeboje, ja jak wróciłam do domu i zobaczyłam 8 pudełek po 10 jaj od 'wiejskiej baby' to mnie lekko przeraziło 😉

    jestem bardzo ciekawa Twojej paschy.

    pozdrawiam wiosennie!

  4. Zawsze do usług:)) Beata

    A pascha Twoja piękna Aniu…

    Też zrobiłam, z podwójnej porcji. Wyobraższ sobie te 16 jajek? Tylko raz w roku jest to możliwe. Cauusy i Wesołego Alleluja!

  5. Witajcie,
    musze przyznac, ze jajka policzone i zjedzone co do sztuki, ale nikt sie nie skarzyl po sprobowaniu Paschy. Od teraz wchodzi na stale do naszego swiatecznego menu, szkoda ze tak pozno. Dlatego i tym, ktorzy jeszcze nie sprobowali – polecam goraco. Nie zastanawiajcie sie nastepnym razem. Pozdrawiam serdecznie, anna

Pozostaw odpowiedź Gospodarna narzeczona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *