Pasta śledziowa z awokado i sałatka śledziowa z pomarańczą i kolendrą.

 

IMG_0914
– Rodzynki i śledzie? No jak tak można? Perły przed wieprze normalnie… Trzeba to przyznać otwarcie. W naszym domu śledzi się nie jada. W ogóle niemal. Wszelkie próbowanie ma sens, gdy przychodzą goście – istnieje mniej więcej gwarancja, że śledzie zostaną zjedzone.  Postanowiłam jednak spróbować smaków, które niejako mi się przyśniły.

I cud- mąż zjadł. I nawet mu smakowało. I to bardzo. Myślę sobie zatem, że może warto spróbować? Przygotowuje się je szybko, pastę z awokado błyskawicznie wręcz.

Jeszcze przed wyjazdem zapraszam Was na propozycję obiadu świątecznego.

 

IMG_0929

 

Pasta śledziowa z awokado

Składniki:
1 awokado
120 g fileta śledziowego
2-3 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka soku z limonki
skórka otarta z limonki
1 mała szalotka
pieprz
kolendra w ziarnach do smaku

Przygotowanie:
1.  Filety śledziowe przed przygotowaniem pasty moczymy w wodzie z sokiem z cytryny przez 2-3 godziny. Następnie odsączamy.
2. Siekamy grubo szalotkę, łączymy z posiekaną skórką i sokiem z limonki.
3. Filety śledziowe miksujemy z szalotką i limonką oraz kolendrą.
4. Obieramy awokado, dodajemy je do zmiksowanych śledzi. Łączymy. Doprawiamy pieprzem i kolendrą w ziarnach utartą w moździerzu.

 

 

IMG_0943

 

 Sałatka śledziowa z pomarańczą, rodzynkami i kolendrą

Składniki:
300 g obranych ziemniaków
185 g filetów śledziowych
1 większa szalotka
1/2 szkl. rodzynek
3-4 łyżki posiekanej kolendry
pieprz do smaku
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z limonki
skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przed przygotowaniem sałatki moczymy w wodzie z sokiem z cytryny przez 2-3 godziny. Następnie odsączamy.
2.Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wrzucamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 15 minut. Przelewamy na sito i odsączamy. Pozostawiamy do przestudzenia.
3. Siekamy grubo szalotkę, łączymy z posiekaną skórką, kolendrą i sokiem z limonki.
4. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 10 minut, przelewamy na sitka, pozostawaimy do odsączenia.
5. Do misy przekładamy przestudzone ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, skórkę, szalotkę i rodzynki.
Delikatnie mieszamy.
6. W kubku łączymy jogurt z mojonezem i miodem. Dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.  Podajemy.

 

IMG_0945

Smacznego!

6 comments Add yours
    1. Do trzech dni. Gorzej z wygladem. Dobrze bedzie zostawic pestke z awokado w salatce; przez caly czas jej przechowywania, wowczas awokado tak szybko nie ciemnieje.

      Pozdrawiam
      Anna

  1. O, popatrz, a u nas zawsze były śledzie z rodzynkami – kiedyś specjalność mojej siostry. Pierwsze zawsze te z jabłkiem i śmietaną, drugie rodzynkowe właśnie. Avocado uwielbiam, więc sałatkę jadłabym:)

    Miska :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *