Pasta z wędzonym śledziem.

Przez wszystkie te długie zimowe wieczory. Czeka się. I czeka. Żeby już w końcu przyszła. I przychodzi. Wtedy cieszy każdy pojedynczy krokus i pąk. I nim zdążysz się nacieszyć, kwiaty na drzewach rozwiewa wiatr, pszczoły przenoszą się gdzie indziej, a w Bois de Hal nie ma już hiacyntów.

Mam takie wrażenie, że każda kolejna wiosna upływa szybciej. Waryjactwo. Mówię Wam. Nie wiem, jak to możliwe. Ale tak właśnie to widzę.

I znowu nadszedł czas świątecznych przygotowań. Bo choć wydaje się, że to jeszcze tyle czasu, to przyjdą jutro, zobaczycie 😉

Pasta z wędzonym śledziem

Składniki:

95 g wędzonego śledzia

200 g twarogu

30 g suszonych pomidorów

koperek świeży  lub mrożony – smaku

sok z cytryny do smaku

1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli – można pominąć

1 surowe żółtko – opcjonalnie

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. W misie robota umieszczamy kawałki śledzia i twaróg. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Dodajemy pokrojony w kostkę koperek, suszone pomidory i cebulę. mieszamy. Dodajemy żółtko. Doprawiamy.
  3. Powstałą pastą możemy smarować chleb, faszerować jajka – wówczas zamiast surowego żółtka dodajemy do masy żółtko ugotowane lub też – tak jak na zdjęciach – faszerować nią awokado.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *