Definitywnie i nieodwołalnie. Już tu jest. Pani J. (jakoś nie składa mi się myśleć o niej – Panna…) Wraz z nią chłód o poranku, który więzi pod kołderką mocniej niż jakiekolwiek jeszcze pięć minut. Ale za to słońce, gdy się pojawia… jak ono cieszy! Z jaką zachłannością wyciągam twarz w jego kierunku. Równie łapczywie odkrajam sobie drugi kawałek szarlotki, bo i na nią sezon czas rozpocząć oficjalnie i z należytą pompą.
Wybaczcie proszę brak zdjęć pokrojonej szarlotki. Rozeszła się tak szybko… A najbardziej smakowała mi w niej – prócz jabłek oczywiście, ta chrupiąca kruszonka. Przepis na nią absolutnie do wykorzystania przy okazji innych wypieków.
Pennsylvania Dutch Apple Pie
Składniki:
Spód:
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3łyżki smalcu
57 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
4 łyżki bardzo zimnej wody
Masa z jabłkami:
1134 g jabłek Granny Smith
907 g jabłek McIntosh
50 g cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
2 łyżki masła
120 ml śmietanki
Kruszonka:
150 g mąki
66 g cukru trzcinowego
66 g cukru kryształ
99 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
- Przygotowujemy spód. Łączymy sypkie składniki. Dodajemy do nich smalec i masło, łączymy w misie miksera lub opuszkami palców, do uzyskania konsystencji kruszonki. Dolewamy wodę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Rozpłaszczamy, owijamy folią. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia na minimum 1 godzinę (do 2 dni).
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę (dno i boki) o średnicy 26-30 cm. Dno nakłuwamy widelcem. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia (40 minut) i do zamrażarki (20 min).
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Dno foremki obciążamy równomiernie, pieczemy 25-30 dni. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
- Podnosimy temperaturę do 215 stopni C.
- Przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki jabłka. Ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Łączymy je z cynamonem, cukrem i solą. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy jabłka, mieszamy dokładnie. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut lub aż część jabłek zacznie się rozpadać.
- Jabłka przekładamy na sitko i zbieramy jak najwięcej soku, który łączymy ze śmietanką i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do uzyskania gęstego sosu.
- Na upieczony spód przekładamy jabłka, które polewamy sosem, wyrównujemy powierzchnię.
- Przygotowujemy kruszonkę. Sypkie składniki polewamy rozpuszczonym masłem, rozdrabniamy palcami do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
- Pieczemy aż kruszonka się zezłoci 20-30 minut. Studzimy. Podajemy.
Przepis pochodzi z tej strony.