Pennsylvania Dutch Apple Pie

Definitywnie i nieodwołalnie. Już tu jest. Pani J. (jakoś nie składa mi się myśleć o niej – Panna…) Wraz z nią chłód o poranku, który więzi pod kołderką mocniej niż jakiekolwiek jeszcze pięć minut. Ale za to słońce, gdy się pojawia… jak ono cieszy! Z jaką zachłannością wyciągam twarz w jego kierunku. Równie łapczywie odkrajam sobie drugi kawałek szarlotki, bo i na nią sezon czas rozpocząć oficjalnie i z należytą pompą.

Wybaczcie proszę brak zdjęć pokrojonej szarlotki. Rozeszła się tak szybko… A najbardziej smakowała mi w niej – prócz jabłek oczywiście, ta chrupiąca kruszonka. Przepis na nią absolutnie do wykorzystania przy okazji innych wypieków.

Pennsylvania Dutch Apple Pie

Składniki:

Spód:

150 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

3łyżki smalcu

57 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

4 łyżki bardzo zimnej wody

Masa z jabłkami:

1134 g jabłek Granny Smith

907 g jabłek McIntosh

50 g cukru

½ łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta soli

2 łyżki masła

120 ml śmietanki

Kruszonka:

150 g mąki

66 g cukru trzcinowego

66 g cukru kryształ

99 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy spód. Łączymy sypkie składniki. Dodajemy do nich smalec i masło, łączymy w misie miksera lub opuszkami palców, do uzyskania konsystencji kruszonki. Dolewamy wodę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Rozpłaszczamy, owijamy folią. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia na minimum 1 godzinę (do 2 dni).
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę (dno i boki) o średnicy 26-30 cm. Dno nakłuwamy widelcem. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do dokładnego schłodzenia (40 minut) i do zamrażarki (20 min).
  3. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Dno foremki obciążamy równomiernie, pieczemy 25-30 dni. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
  4. Podnosimy temperaturę do 215 stopni C.
  5. Przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki jabłka. Ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Łączymy je z cynamonem, cukrem i solą. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy jabłka, mieszamy dokładnie. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut lub aż część jabłek zacznie się rozpadać.
  6. Jabłka przekładamy na sitko i zbieramy jak najwięcej soku, który łączymy ze śmietanką i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do uzyskania gęstego sosu.
  7. Na upieczony spód przekładamy jabłka, które polewamy sosem, wyrównujemy powierzchnię.
  8. Przygotowujemy kruszonkę. Sypkie składniki polewamy rozpuszczonym masłem, rozdrabniamy palcami do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią ciasto.
  9. Pieczemy aż kruszonka się zezłoci 20-30 minut. Studzimy. Podajemy.

Przepis pochodzi z tej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *