Pieczeń rzymska w cieście francuskim.

Czarny scenariusz codzienności. Rano, kiedy wychodzimy do pracy, głębokie ciemności współgrają z równie głębokim niedospaniem (Zmiana czasu? Była jakaś zmiana?) Powrót odbywa się w równie czarnych i smutnych okolicznościach, w dodatku zapłakanych. Zmokłam dziś bez parasola. Człowiek zapomniał już jak w Belgii potrafi padać.

Nie ma jak robić zdjęć po powrocie, czytanie książek? Tylko w pociągu, póki oczy niezmęczone tak, że ledwie cieciorkę w zupie dostrzegą… (przecież nie dlatego, że jest jej tak mało, nie ma się co łudzić). Skłonność do narzekania także niepokojąco wzrasta. Trzeba się pilnować, łapać dystans i pion, a optymizm przyjmować w podwójnych dawkach na czczo. Wiecie może gdzie go dają bez recepty? Muszę poszukać.

Tymczasem dziś propozycja na jesienny dzień wolny od pracy, chwile spędzone razem przy stole.

Les enfants! A table!

 
 Pieczeń rzymska w cieście francuskim

Składniki:
600 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-drobiowego)
1 duża cebula (100 g po pokrojeniu)
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka sosu Worcestershire
duża szczypta kuminu
2-3 łyżki  posiekanej natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
sól, pieprz
opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:
1.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
2.     Posiekaną cebulę szklimy na patelni.
3.     Roztrzepujemy jajko widelcem, odkładamy 1 łyżkę do posmarowania ruloników ciasta.
4.     Mięso mielone, cebulę, czosnek, parmezan i pietruszkę łączymy z jajkiem.
5.     Wyrabiamy przez chwilę. Dodajemy sos, kumin i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.     Z mięsa formujemy podłużne kotlety.
7.     Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości równej uformowanym kotletom i długości ok. 20-25 cm.
8.     Układamy po jednym kotlecie na brzegu paska i zwijamy w ruloniki. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym wcześniej odrobiną
oliwy.
9.     Przygotowane ruloniki smarujemy odłożonym jajkiem.
10.  Pieczemy przez 30 minut.
11.   Podajemy z sałatą.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *