Pierniczki nadziewane

Upieczenie pierniczków nadziewanych chodziło za mną od lat. I powiedzieć muszę, że westchnienia zachwytu (wiecie, tych z gatunku rozanielonych mhmmmmmm..!!!) sprawiły, że żałowałam, iż zwlekałam tak długo.

Przepis i realizacja bardzo prosta. Ciasto idealnie współpracuje. Całość do wykonania w pół godziny. Sprawa warta zachodu, szczególnie na ostatnią chwilę.

Polecam gorąco! A za podzielenie się przepisem dziękuję Edycie (IG @edytafl)

Pierniczki nadziewane

Składniki:

135 g masła

180 g cukru (dodałam 120 g)

100 g miodu

500 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki przyprawy piernikowej

1 łyżka cynamonu

1 łyżka kakao

2 jajka

Ponadto:

250 g powideł

Przygotowanie:

  1. Miód podgrzewamy z cukrem i pozostawiamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy masło, mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego rozpuszczenia.

2. Suche składniki łączymy z mokrymi. Wyrabiamy.

3. Rozwałkowujemy. Wykrawamy koła. Zlepiamy po dwa, wkładając do środka po 1 łyżeczce powideł.

4. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *