Pierniczki tradycyjne do dekoracji

Stali czytelnicy wiedzą, że od wielu lat jestem wierna jednemu przepisowi na pierniczki. Polecam go zawsze, wszędzie, wszystkim. Są przede wszystkim pyszne, miękko-kruche, łatwe w przygotowaniu i nadają się do dekoracji – by wymienić najważniejsze ich zalety.

Postanowiłam jednak wypróbować przepis, który znalazłam na IG profilu Ani (@ajatopiernicze), u której chyba już 2 lata temu byłam na warsztatach dekorowania pierniczków. Na profilu Ani znajdziecie wiele inspiracji i porad.

Ania robi cuda, jak dla mnie niedościgniony to wzór, odpowiedziała na wiele moich pytań w kwestii dekorowania. Zachwyciły mnie jej idealnie płaskie i gładkie pierniczki – świetne do dekoracji. I tym przepisem się z Wami poniżej dzielę. Nie ma w nim jajek ani cukru. To bardzo tradycyjna receptura. Użyłam swojej, domowej przyprawy do piernika i to miało zdecydowany wpływ na ich smak. Ci, którzy jej spróbowali, wiedzą.

Wyszły pyszne, kruche (bo u mnie dość cienkie). No i muszę przyznać, że ten przepis zagości u nas na dobre.

Tradycyjne pierniczki Ani

Składniki:

500 g miodu

250 g masła

1/2 łyżeczki sody

2 opakowania przyprawy do piernika (u mnie 40 g domowej przyprawy do piernika, przepis tutaj)

625 g mąki pszennej (typ 550 najidealniej)

duża szczypta soli (dodałam od siebie)

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy miód (nie gotujemy). Dodajemy masło (można je wcześniej pokroić). Mieszamy do roztopienia i dokładnego połączenia.
  2. Łączymy suche składniki.
  3. Suche składniki dodajemy do wystudzonego miodu. Łączymy.
  4. Odstawiamy szczelnie przykryte na 12 godzin. (Raz jeden z pośpiechu zabrałam się za wypiekanie po kilku godzinach od przygotowania masy i było super. Masa była idealnie plastyczna i dobrze się z nią pracowało).
  5. Pieczemy w 170 stopni przez ok. 15 minut, grzanie góra-dół. Kiedy będziemy je wyjmować z piekarnika będą lekko „giętkie” jednak „łapią strukturę” niemal natychmiast.

Polecam gorąco!

Smacznego!

One comment Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *