– Kiedyś to był 1 maja! – westchnął wieczorem. Pamiętam, że w sklepach zawsze coś dobrego rzucili. Pamiętasz słodzone mleczko w puszce? (Nie pamiętam, może dlatego, że nigdy nie lubiłam). We wspomnieniach z dzieciństwa jest coś takiego, że chcemy pamiętać przede wszystkim to, co dobre…
Bo przypomniał sobie też, jak trener z sekcji judo kazał wszystkim pójść na pochód pierwszomajowy, w judokach. A on nie miał butów sportowych (nie było nawet trampek??? Fiu fiu, nawet trampki były rarytasem…) a pójść musiał, ze wszystkimi. I założył do tej judoki pantofle (takie prawie lakierki)… Myślę sobie słuchając tej opowieści, jak to dobrze, że go wtedy nie spotkałam, a mieszkaliśmy na tym samym osiedlu. I znaliśmy, nie tylko z widzenia …
Opowiedzieć to wszystko naszym dzieciom dzisiaj, tak by byli w stanie sobie to naprawdę uzmysłowić? Niemożliwe.
Niewielka między nami różnica wieku, a jednak moje wspomnienia z czasów obowiązkowych pochodów pokrywają się z sielankowymi migawkami zdjęć w domu moich rodziców. Maj to bzy, balony i oranżada w torebkach, mizeria, koperek i młode ziemniaki… i Ania z Zielonego Wzgórza czytana po raz kolejny.
Takie wspomnienia wróciły do nas ostatnio przy ogrodowym stole. Pachniał koperek, bez i mizeria. I placki na talerzu, które smakują dokładnie tak, jak pierogi ruskie babci Marysi. Pomysł prosty, oszczędzający pracy i czasu, szczególnie wtedy gdy nie bardzo mamy ochotę lepić pierogi. Zresztą też – zawsze znajdą się tacy, którzy wolą tylko farsz… Że nie wspomnę, jak pyszny to pomysł na zużycie resztek ziemniaków z obiadu.
Dobra wiadomość jest taka, że na naszym rynku pojawia się coraz więcej produktów dla osób z różnymi nietolerancjami. Jak tu na przykład zrobić sobie właśnie pierogi ruskie bez twarogu? Mizerię bez śmiatany czy jogurtu? A tu proszę. Teraz to jest możliwe 🙂 Wpis nie jest sponsorowany, Kochani. Jednakowoż (jak mawia często nasz znajomy), bierze udział w konkursie.
Placki „ruskie” albo ruskie pierogi blyskawiczne, bez laktozy
Skadniki: na 8 sztuk
250 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
3 łyżki mąki (można użyć bezglutenowej, lub mąki z cieciorki)
1 białko kurze
110 g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
1 łyżka jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita
90 g posiekanej cebuli (1 średnia sztuka)
3 łyżki posiekanego koperku – opcjonalnie, wedle smaku i upodobań (choć pasuje tu idealnie)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta do obtoczenia
masło bez laktozy Mlekovita do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki przecieramy przez sito lub przepuszczamy przez praskę.
- Cebulę karmelizujemy powoli na maśle. Odstawiamy.
- Białko ubijamy na sztywno.
- Przetarte ziemniaki, mąkę, cebulę i twaróg łaczymy w misce. Dodajemy ubite białko. Łączymy. Możemy to zrobić rękami lub widelcem. Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Masa powinna być zwarta i lekko się kleić.
- Formujemy 8 kulek, które obtaczamy w bułce tartej.
- Układamy je na rozgrzanym masłe na patelni i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. (Jeżeli w składnikach pomijamy białko i mąkę, placki smażymy po 3 na patelni, tak żeby łatwiej nam było je przewracać łopatką na drugą strony – są bardzo delikatne. Upewnijmy się przed przewróceniem, czy są już dobrze podsmażone).
Uwagi:
- Placki można też przygotować bez białka kurzego i bez mąki. Będą wówczas delikatniejsze a ich smażenie bardziej wymagające. Ale wykonalne – oczywiście!
- Placki można przygotować nie tylko w wersji bez laktozy ale także – bezglutenowej. Mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową lub z cieciorki na przykład a bułkę tartą bezglutenowymi płatkami owsianymi.
- Takie ruskie placki podajemy z mizerią na bazie śmietany bez laktozy Mlekovita. W naszym domu zawsze z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, koperku, odrobiny mięty, soku i skórki cytrynowej.
Smacznego!
A kiedy to bialko dodac?
Juz poprawiłam, punk 4. Dziękuje.
Pozdrawiam Anna.
Dzieki, ziemniaki ugotowane, zaraz sie zabieram!