Pobudka! Śniadanieee!

 

 
Wspinam się po schodach układając w myślach tekst, który za chwilę napiszę. Jeszcze nie do końca wiem, o czym. Przeczuwam ledwie. A każde słowo, jak stopień wiedzie ku dobremu. Mijam sypialnię i skręcam do pokoju chłopca. To on w tej chwili ma najlepszy w domu komputer. Przypadek? Klikam na ikonie edytora tekstu. Otwiera mi się list do Świętego Mikołaja.  Usmiecham się. To było tak niedawno przecież i jednocześnie tysiące mikrozdarzeń temu…

 

No dobrze, ale miało być o śniadaniu. (Postanowione na schodach).

Nie jest łatwo. Sami wiecie. Świtem tak bladym, że aż niewidzialnym w ciemności, po trzecim snoozie i już na rezerwie sił, których musi wystarczyć jeszcze do końca tygodnia, śniadanie jest jedną z ostatnich
rzeczy, o których marzę. Nakrywam do stołu, kroję chleb, wyciskam sok. Gdyby nie były to czynności mechaniczne niemal, sama uznałabym to za lunatykowanie.

I tak w topniejącej hibernacji pakuję jeszcze kanapki reszcie brygady. Nigdy nie wiem, kiedy budzę się tak naprawdę. Bo na pewno nie pochylona nad żółtym serem, który układam na chlebie upieczonym dzień
wcześniej.

Dygresja:
To znak, ze czas na detoks. Przeprowadzana 2 razy do roku kuracja stawia mnie na nogi tak bardzo, ze właściwie mogłabym nie spać. Czas się zebrać.

Za to w niedzielę! To jest śniadanie!  Rozpusta i ekstrawagancja! Jajka, w co najmniej 3 postaciach (każdy lubi inaczej lub nie lubi wcale) Czasu marnotrawienie i delektowanie się smakiem. No doprawdy!

Równowaga. Rozlewające się na talerzu żółtko, które zbieram skórką razowego chleba, gorąca herbata, krzesło przy stole i telefon w torebce. Chwilo trwaj. Najlepiej do kolacji. Nie trzeba mi więcej.

W zakładce Śniadanie znajdziecie wiele pomysłów na weekendowe śniadania z jajkiem (nie mylić z jajem, chyba ze ktoś ma potrzebę). Dziś kolejny. Dla wielbicieli jajka na miękko.
Szybki, prosty, efektowny. Polecam gorąco.

 

 

Jajko zapiekane w toście

Składniki: (na 2 osoby)
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
sól, pieprz,
zioła wedle uznania (najlepiej pasują mi tu świeża bazylia lub kolendra)
garść tartego sera
masło do posmarowania tostów

Ponadto może być: (wedle upodobania i smaku)
½ awokado
plasterek szynki
pasta chili
odrobina
pomidora lub kiszonego ogórka
plasterki
cebuli
dyniowe purée
gruszka
uprażony sezam
pieczone
warzywa

(Składniki dodatkowe wybieramy sobie dowolnie, dopasowując je do swoich ulubionych smaków i połączeń; byle nie przesadzić z ilością).

Przygotowanie: (patrz zdjęcia powyżej)
1.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2.  Tosty lekko opiekamy w tosterze.
3.  W dwóch z nich robimy łyżką zagłębienie. Wnętrze tostów smarujemy masłem.
4.  Do zagłębienia wbijamy żółtko. Posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami.
5.  Na zółtku układamy pokrojone w plasterki awokado. Tosty składamy. Opcjonalnie – tosty smarujemy na zewnątrz roztrzepanym jajkiem lub odrobiną masła.
6.  Wstawiamy do piekarnika na 6 minut. Podajemy bezzwłocznie.

Opieczone tosty możemy jeszcze posmarować ząbkiem czosnku.

Inspiracja pochodzi z tej strony.

 

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. mmmm fajny taki jajkowy tost! ja lubię w środku jajko, łososia wędzonego i szczypiorek, no i przyprawy!
    ja wstaję codziennie o 4.40 i szykuję śniadania sobie i córci do szkoły, mężowi obiad do pracy i kanapki. Nie da sie tego czasu celebrować niestety.
    Za to w weekendy folgujemy sobie łażąc w piżamach i piekąc wspólnie bułeczki 🙂

  2. Kochana, ja Cie doskonale rozumiem, choc wstaje godzine pozniej…
    U nas wolna o porannego szalu wczesnego zrywania sie jest tylko niedziela… Za to wtedy sniadanie godne krola i jego swity (wziawszy pod uwage czas celebracji)…

    Pozdraiwm Cie serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *