Podkręcona ryba po grecku.

Przypuszczam, że z rybą po grecku jest tak, jak z bigosem… Każda rodzina ma swój przepis, swoje smaki. Uzmysłowiłam to sobie ostatnio, rozmawiając z moją mamą. Która robi rybę po swojemu, inaczej niż robiła ją babcia. Druga babcia przyrządzała ją jeszcze inaczej. A kiedy mama usłyszała o tym, jak ją przygotowuję, to było zdziwienie… I tak historia każdej rodziny to także historia jej smaków, przypraw i aromatów. Także one tworzą więzi, no dobrze, może tylko sploty… 🙂

Przy okazji tego dania udało mi się namówić chłopaków do zjedzenia ryba. No dobrze, wprawdzie nie byli do końca świadomi, że właśnie rybę jedzą, ale to się nie liczy. Jeżeli lubicie eksperymenty, nowe smaki, podkręcane nuty – to przepis dla Was. Polecam gorąco! A już jutro zapraszam Was na pyszny, wyjątkowy tort bezowy. Oj, będzie się działo…

 

Podkręcona ryba po grecku

Składniki:

800 g filetów z dorsza

350 g marchewki

250 g pietruszki

250 g selera

2 średnie cebule

1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki garam masali, 1 łyżeczka kuminu*

1 łyżeczka imbiru w proszku

sól, pieprz

sok z cytryny

150 g koncentratu pomidorowego

klarowane masło lub olej roślinny do smażenia

kolendra do podania

*w tych proporcjach warzywa zyskają ciekawy wyraźny smak, ale nie będzie on przeszkadzał sympatykom tradycyjnej ryby po grecku, jeśli chcemy aby potrawa miała wyraźnie orientalny posmak – podwajamy ilość wymienionych przypraw

Przygotowanie

1. Rybę kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, odkładamy.

2. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy.  Ścieramy każde osobno na jarzynowej tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę siekamy.

4. Szklimy cebulę na odrobinie tłuszczu. Posypujemy ją solą – wówczas szybciej będzie miękka. Dodajemy kumin, kurkumę, garam masalę, curry i imbir, mieszamy dokładnie. Dusimy. Przekładamy do garnka.

5. Na tej samej patelni dusimy kolejno i osobno: seler, pietruszkę i marchewkę. Warzywa podlewamy w trakcie gorącą wodą, tak aby warzywa raczej się podgotowywały niż smażyły – muszą zachować wilgotność. Gotujemy aż będą al dente i odparują niemal całkowicie. Ugotowane kolejno warzywa przekładamy do garnka z cebulą.

6. Do garnka dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze przez chwilkę, uważając aby warzywa nie rozgotowały się na paćkę.

7. W tym czasie przygotowujemy rybę: obtaczamy ją w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.

8. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

9. Gorące warzywa układamy na usmażonej rybie w półmisku. Studzimy, przykrywamy i schładzamy w lodówce.

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Ach ten przepis ))))
    Było pięknie zapachowo i zupelnie inaczej a niby ta sama ryba
    Pachniało takim orientem że każdemu opowiadaliśmy o tej Twojej zakręconej rybce
    Gartulacje ANNO !!!!

  2. Super, Krzysiu! Bardzo sie ciesze, to dopiero rekomendacja 🙂 Dziekuje bardzo!

    Buziaki dla calej szostki,

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *