Zapraszam po południu …
A po południu czasu jeszcze mniej niż rano…
Tak sobie myślę, jeśli każdy ma swój czas, to gdzie się podział mój? Ten, co go nie było wczoraj, przedwczoraj i 9 listopada też i rano dziś? Raczej w to nie wierzę, ale spiskowe teorie czasu, chodzą mi właśnie po głowie… Najcenniejszy, najlepszy jest ten czas świąteczny i przedświąteczny… on cieszy się najlepszym wzięciem. Znika jak ciepłe bułeczki. Tylko kto, KTO – pytam, pożera go wciąż z takim apetytem…? Jakieś pomysły?
Kto zjadł te pralinki, to akurat wiem. Szybko to poszło, jak zwykle… Szczęśliwie szybko też się je przygotowuje. Posmakują wielbisielom kokosów i migdałów. Polecam.
Pralinki kokosowo-migdałowe z żurawiną
Składniki: na około 15 pralinek
50 g suszonej żurawiny
75 g wiórków kokosowych
3 łyżki Amaretto
2 łyżki mleka
65 g zmielonych migdałów bez skórki
100 g miałej czekolady
Przygotowanie:
1. Żurawinę przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Zalewamy 2 łyżkami Amaretto. Odstawiamy do nasaczenia.
2. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i pozostałym Amaretto. Pozostawiamy do przestudzenia.
3. Dodajemy 8 łyżek wiórków (resztę zużyjemy do obtoczenia) i wszystkie zmielone migdały. Mieszamy.
4. Na dłoni wysypujemy odrobinę wiórków, nakładamy masę kokosową (około 1 łyżeczki), na środku układamy żurawinę, zlepiamy, formujemy kulkę, obtaczamy ją w wiórkach. Po uformowaniu wszystkich odstawiamy je w chłodne miejsce. Po godzinie mniej więcej, można jeszcze skorygować ich kształt, uładzając do form idealnych kulek.
Smacznego!
nowa odsłona rafaello:) mniam
Czekam, mmm 🙂
jak cudownie wyglądają 🙂
Kusisz i dręczysz 😉
Wyglądają obłędnie!
Anno, cudownie wyglądają te pralinki. Takie delikatne, pyszniutkie.
Lubię kokos, bardzo.:)
Uściski:*
Szanowni Państwo!
Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Niesamowity deser – jak tylko zobaczyłem, że zawierają kokos zacząłem czytać. Faktycznie wygląda jak konkurencja dla pewnych ciastek pewnej firmy 🙂 Ale niech oni się o to martwią.
Zrobiłam je dzisiaj jako prezent na święta, ale mam pytanie, czy one będą jeszcze dobre do poniedziałku ?
Bardzo dobry przepis ! 🙂
Nie ma jak zrobić swoje pralinki i później delektować się ich smakiem. Przepis pierwsza klasa. Zawsze wychodzą idealne 🙂