Próba nerwów

Miało być dzisiaj słonecznie. Miało być ładne światło. Czekałam, wypatrywałam przygotowana – a tu nic. Mogłam zapytać sąsiada, on ma wyczucie pogody, że góral by się nie powstydzil. Czasami o złośliwość podejrzewam nie tylko przedmioty martwe ( nie szukając daleko –taka na przykład waga łazienkowa) ale i prezenterów pogody. A już z pewnością mogę im zarzucić brak konsekwencji. Bo zimno rzeczywiście było, tak jak zapowiedzieli.Sfotografowac raki. Pokazać to danie takim, jakim w rzeczywistości jest. Pyszne, delikatne, wysublimowane, eleganckie, lekkie. Nie wiem czy mi się udalo. Na wszelki wypadek zachwalam je niniejszym. Raki są delikatne, trudno ich smak z czymkolwiek porównać, jeśli już jednak – najbliżej im do krewetek. Chociaż nie, są mniej jednoznaczne w smaku niż krewetki, do tego stopnia, że danie to bardzo lubi mój mąż, który krewetek i owoców morza nie darzy szczególną sympatią. Wystarczy już może, po prostu polecam spróbować.Dziekuję Małgosi, u której jadłam to danie po raz pierwszy. PS.Do mojego prywatnego rankingu najwiekszych złośliwców mogę spokojnie dopisać jeszcze pewnego miejscowego dostawcę Internetu. Kiedy wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia, podać lunch, skończyć dzisiejszy wpis okazało się,że nie ma sieci. A rano był fachowiec, który wymienił modem, bo sieć nie działała sprawnie – mowiąc mocno oględnie. Miało być lepiej – a sieci nie ma.

Sałatka z rakami i awokado Składniki: (na 2 osoby)1 opakowanie raków (chair d’écrevisses, tutaj dostępne w Delhaize, podobno (dzięki Bea) w Polsce można je kupić w zalewie – wówczas należy je odsączyć przed usmażeniem)1 dojrzałe awokado (sprawdzamy naciskając delikatnie kciukiem ogonek u nasady, jest dojrzałe jeśli miękko poddaje sie naciskowi, jeśli nie – owijamy w gazetę, zamykamy w szczelnej puszce i sprawdzamy następnego lub dwa dni później)mieszana sałata (np. salade gourmande, lub dębowa) 2-3 łyżki masła4-5 ząbków czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek4 łyżki octu balsamicznegosól, pieprzbagietka

Przygotowanie:

  1. Myjemy i osuszamy sałatę. Rozkładamy na talerzach.
  2. Obieramy awokado, kroimy na połówki, wyjmujemy pestkę, obficie spryskujemy sokiem z cytryny. Układamy na sałacie.
  3. Wlewamy do małego sloiczka oliwę, ocet, drobno pokrojony czosnek, zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Roztapiamy masło na patelni, delikatnie podsmażamy czosnek, dodajemy raki. Mieszamy, pozostawiamy na niedużym ogniu przez 2 minuty. Wykładamy z patelni na sałatę.
  5. Całość polewamy przygotowanym winegretem.
  6. Podajemy z bagietką.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *