Projekt: TRUSKAWKA 7/7.

Skoro mowa o truskawkach,w projekcie nie mogło zabraknąć  mojej wielkiej miłości jeszcze chyba z czasów studenckich. A mianowicie chałki zapiekanej z cukrem, obłożonej kawałkami dojrzałych truskawek. Z nutą cynamonu. W prostocie siła.

Zapraszam jutro!

Chałka zapiekana z truskawkami 

Składniki:
kilka kromek chałki
garść truskawek
cukier
masło
cynamon 

Przygotowanie:
1.       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
2.      Wykładamy blaszkę pergaminem.
3.      Chałkę smarujemy masłem. Posypujemy cynamonem i cukrem.
4.      Zapiekamy do zrumienienia.
5.      Obkładamy kawałkami truskawek. Podajemy.
Smacznego!
9 comments Add yours
  1. Bardzo fajny pomysł z najprostszymi truskawkowymi przepisami 🙂

    U mnie też najczęściej micha truskawek z jogurtem i odrobiną syropu klonowego. Albo prosty koktajl na kefirze. Po prostu.
    Codziennie jem, i wciąż nie mam dosyć!

    Ściskam!
    Nat.

  2. Anno, lubię kozi na kanapce i truskawki, ale na grzance jeszcze nigdy nie zapiekałam. Sądzę, ze gdybym ten przepis dostała jakieś 18 lat temu, byłby hitem u nas w domu:)

    1. Jest moim hitem od czasow studenckich, ale masz racje, jak sobie przypomne te chalke przynoszona przez babcie na sniadanie to mi zal bardzo, ze w takij konfiguracji nie sprobowalam wtedy…

      Kozi z truskawkami powiadasz… no no… do sprobowania 🙂

      Buziaki
      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *