Prosta tarta z jabłkami.

Powoli zbliżamy się do świątecznych klimatów na blogu. (No dobrze, nie tak do końca – powoli, bo w naszej kuchni już święta, wypiek i dekoracja pierniczków pełną parą,do tego – testowanie nowych świątecznych przepisów i grzane wino w chłodne wieczory). Ale kiedy do domu zjeżdżają goście – ciasto trzeba przygotować i już. Moją słabość do wszelakich szarlotek i jabłeczników już znacie. Więc, jęsli trzeba działać szybko i z gwarancją sukcesu – zawsze sięgnę po jabłka (chyba, że nie ma na nie sezonu…)

Listopad zawsze jakoś tak ucieka i jednocześnie – zaskakuje. Nagle robi się naprawdę zimno, a ciemność bywa nieprzenikniona – szczególnie ta o poranku. W ciemności szukam kapci pod łóżkiem, w chłodzie otulam ramiona szlafrokiem, w otępieniu powtarzam czynność chodzenia po schodach. Stop klatka. I znowu ciemność. Kolejny dzień minął. Kolejny dzień przemija. (Coraz bardziej tęsknię za świątecznym zatrzymaniem, tą powolną celebracją i zwyczajnym byciem razem, wtedy kiedy ja wszystkie największe wyzwania kulinarne mam już za sobą i mogę zwolnić). I to nadejdzie. W swoim czasie. Tymczasem – tarta. Zapraszam i polecam. To mój sprawdzony i niezawodny sposón na nią.

PS. Najbliższe dwa zaplanowane wpisy zawierać będą przepisy na najlepszy krem z dyni, o który to przepis pyta mnie zawsze każdy, absolutnie każdy, po jej spróbowaniu, a składa się tylko z 2 składników i przypraw oraz na przepyszny drożdżowy wypiek, już nieco w świątecznym klimacie, wróć – aromacie 😉 Zapraszam!

 

Prosta tarta z jablkami i kruszonką

Składniki:

Na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml wody
25 g cukru
szczypta soli

Na kruszonkę:
150 g mąki
100 g cukru
80 g masła

Ponadto:
1 kg jabłek na szarlotkę (np. reneta, cox)
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je w formę koła o średnicy 25-26 cm. Wykładamy do foremki na tartę, wyklejając jej dno i brzegi. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Palcami łączymy składniki, rozcierając je w dłoniach, do uzyskania konsystencji kruszonki. Przesypujemy ją do miseczki i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania jabłek. (Jeżeli kruszonkę przygotowujemy z większym wyprzedzeniem, najlepiej jest wyrobić sprawnie ciasto, uformować z niego kulę, schłodzić ją i na koniec – zetrzeć na jarzynowej tarce).
3. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w dużą kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy dokładnie.
4. Nagrzewamy piekarnik. Na dno foremki wysypujemy równą warstwą pokrojone jabłka, które posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy 30-35 minut w temperatusze 180 stopni.
6. Studzimy przed pokrojeniem.

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *