Prosty, domowy serek kremowy.

Dziś przepis z cyklu – najprostsze – najlepsze. Być może wielu z Was znany, ale – przynajmniej przeze mnie – z lekka zapomniany. Jeśli zaś można coś przygotować samemu, w domu, to po co – kupować? Zwłaszcza, jeśli zrobi się to lepiej, smaczniej i taniej 😉

Minimum wysiłku, a efekt rewelacyjny – jeszcze tylko tyle dodam. A radość, że coś takiego przygotowaliśmy sami, wedle naszych smaków i upodobań – bezcenny. Spróbujecie?

Prosty domowy serek kremowy

Składniki:

500 ml gęstego jogurtu naturalnego*
Dodatki w wersji wytrawnej:
1/2 lub całe awokado
1 ząbek czosnku – opcjonalnie
świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia, szczypiorek, pietruszka, kolendra
kilka kropel soku z cytryny
Dodatki w wersji na słodko:
miód/syrop z agawy* – do smaku, świeże zioła – melisa, mięta, werbena, owoce – pokrojone w plastry lub rozgniecione, niektóre mogą być wcześniej potraktowane na patelni grillowej – np. brzoskwinie, nektarynki, śliwki, orzechy/migdały/pistacje, wiórki czekoladowe, granola, woda różana, olejek różany, olejek pomarańczowy, skórka otarta z cytrusów
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej, rano, przekładamy jogurt na sitko wyłożone gazą, gazę zawiązujemy ściśle, powstanie nam coś na kształt sakiewki – ważne, aby bardzo dokładnie ją ścisnąć.
2. Tak przygotowaną podwieszamy tam, gdzie jest nam to wygodne*, aby sakiewka swobodnie ściekała, na 12 godzin.
3. Po tym czasie, ponieważ wody  ubyło ściskamy jeszcze raz sakiewkę i pozostawiamy podwieszoną na kolejne 12 godzin – ale już po tych pierwszych 12 godzinach nasz serek może być już gotowy – zależy to od gęstości jogurtu, jakiego użyjemy.
4. Pozostaje nam tylko połączyć serek z resztą składników, wedle uznania i smaku.
Uwagi:
1. Im gęstszy jogurt – tym lepiej, więc dobrze sprawdzają się tu jogurty typu greckiego lub bałkańskiego. Bardzo ważne jest – abyśmy przed kupieniem sprawdzili jego skład: nie powinien posiadać skrobi, innych zagęstników czy żelatyny – nie o to przecież nam chodzi – by wyprodukować domowym sposobem serek, który można kupić w sklepie, a który często bywa wzbogacany o takie dodatki… W Belgii kupuję Skyru bio, którego skład jest absolutnie bez zarzutu i jest bardzo gęsty.
2. Z 500 ml jogurtu uzyskamy około 250 g serka, to nie dużo – dlatego od razu warto przygotować go z podwójnej porcji.
3. Jako „słodzik” świetnie pasują tu także wszelkie bio syropy na bazie cukru trzcinowego – fiołkowy, migdałowy, miętowy. W Polsce można takie kupić, już chyba nie w wersji bio, na stoiskach alkoholowych – jako dodatki do drinków. Moim ulubionym jest sirop d’orgeat – syrop orszadowy, dostępny w belgijskich bio sklepach – ma intensywny smak migdałów i jest też idealny do domowej produkcji masła pistacjowego i orszady.
O przepisie podstawowym przypomniała mi Instagramowa koleżanka Edyta @onijka Dziękuję!
Smacznego!
2 comments Add yours
  1. Też robię taki serek z różnymi dodatkami. Z tego serka robię też serniki – są najlepsze.
    Pozdrawiam

    1. Cześć Magda,
      spróbuję w takim razie 🙂 Dziękuję za podpowiedź, czasami łatwiej jest przygotować taki serek w domu niż pojechać do polskiego sklepu w miasto 🙂

      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *