Prosty krem cukiniowy

Tegoroczny powrót z wakacji okazał się dość skomplikowany. Przywieźliśmy z sobą, prócz piasku w kieszeniach, wirusa, każdemu po jednym. Rozłożyło nas wszystkich. I naprawdę nie było lekko. Bardzo się stęskniłam i brakowało mi Addio, ale – siła wyższa. Na szczęście – wyszliśmy na prostą and I’m back again 🙂

Jak zwykle zostaliśmy obdarowani działkowymi plonami. W tym – w dużej mierze – cukinią. Wydaje się, że klęska urodzaju to nie tylko mój problem.

Jednym z ćwiczonych tegorocznych wariantów był szybki krem cukiniowy. Naprawdę można użyć tylko pomidorów i cukinii, tak zresztą robiłam przez lata, ale teraz wzbogacam go składnikiem białkowym oraz twistem w postaci mleka kokosowego. Zdecydujcie sami, z czym jest Wam bardziej po drodze. Ja uwielbiam obie wersje.

Prosty krem cukiniowy

Składniki:

1 kg cukinii (waga przed wydrążeniem gniazd nasiennych)

600 g dojrzałych pomidorów

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka cząbru

1 puszka mleka kokosowego (400 ml, 56% zawartości kokosa)

1 słoik ugotowanej cieciorki (350 g)

Przygotowanie:

1.       Cukinie kroimy na równe, mniejsze kawałki, bez obierania. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki, jeśli są duże, cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Obieramy czosnek.

2.       Wszystko układamy w brytfance. Polewamy równomiernie oliwą, oprószamy solą i pieprzem oraz cząbrem, mieszamy.

3.       Pieczemy w 180 stopniach, do miękkości (około 30-40 minut) najlepiej z opcją grill.

4.       Upieczoną zawartość brytfanki przekładamy do misy miksera.

5.       Dodajemy mleko i odcedzoną cieciorkę. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy, jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *