Przjęcie urodzinowe cd.

To ostatnia przystawka tego przyjęcia, tym razem według przepisu Pascala. Cappuccino z cukinii było częścią poczęstunku przygotowanego przez niego podczas wizyty Nicolasa Sarkozy’ego w Polsce dla obu prezydentów.

Zapraszam jutro na danie główne.

PS. Właśnie napisała do mnie Edyta. „Ania, to nie przystawka tylko zupa”
I tak i nie. W kontekście całego menu i z racji formy podania zaliczyłam ją bez wahania do przystawek a w konsystencji istotnie to zupa. Na szczęście dyskusjom nie podlega jej smak, oryginalny i pozostający w pamięci na dłużej.


Cappuccino z cukinii

Składniki:
1 kostka rosołu warzywnego
6 posiekanych ząbków czosnku
2 posiekane cebule
1 łyżeczka startego imbiru
1 kg cukinii pokrojonej w kostkę
1 cytryna z zalewy pokrojona w kostkę
75 g startego parmezanu
300 ml śmietany 36%
1 łyżka posiekanej bazylii
pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Gotujemy 1 litr wody. Wrzucamy 2 kostki rosołu warzywnego. Mieszamy i gotujemy minutę.

2. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy czosnek, cebulę i imbir, smażymy 5 minut.
3. Dodajemy cukinię i solimy, smażymy 2 minuty.
4. Dodajemy cytrynę i smażymy jeszcze minutę.
5. Zalewamy bulionem i gotujemy bez przykrycia aż cukinia będzie miękka. Dodajemy 100 ml śmietany i połowę sera.
6.Miksujemy zupę i doprawiamy pieprzem i solą. Ponownie zagotowujemy.
7. Ubijamy resztę śmietany.
8. Zupę nakładamy do szklanek, na wierzchu układamy chmurkę ubitej śmietany, posypujemy bazylią.

Uwagi:
1. Cytrynę w zalewie można kupić w delikatesach, albo można też świeżą cytrynę ugotować w wodzie z cukrem i octem.
2. Zamiast śmietany można użyć jogurtu bałkańskiego albo jakiegoś puszystego serka.
3. Przepis Pascala: http://poprostugotuj.home.pl/index.php?page=11&recipe=715

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *