Przyjęcie urodzinowe część 3 ostatnia




Dziś ostatni odcinek sagi urodzinowej. Wypada przy tym wspomnieć o najważniejszym jej bohaterze – Wojtku. Pogodny inżynier rzeczywistości, człowiek czynu, lubiący szybką jazdę samochodem, zawodowo – poszukiwacz znaczeń właściwych, idealista językowy. W chwili obecnej w cudownie komfortowym wieku i niech tak zostanie. Dodam jeszcze, że jego specjalnością są wiśniówki, które wszyscy bardzo lubimy.

Wszystkiego najlepszego jeszcze raz, Wojtku.

Tort szwarcwaldzki



Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć na 2 dni.

Dzień 1

1. Nasączamy wiśnie.

2. Pieczemy biszkopt. Szczegóły poniżej.



Składniki:


słoik wiśni w zalewie

wiśniówka

Przygotowanie:

1. Wiśnie odsączamy z zalewy. Zalewę pozostawiamy, będzie jeszcze potrzebna.

2. Moczymy je w wiśniówce przez całą noc. (Wiśniówki tyle, aby przykryła dokładnie wiśnie i jeszcze trochę zapasu) Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek

1 szkl. drobnego cukru

1,5 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

3-4 łyżki kakao

szczypta soli Przygotowanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli w dużej misce.

2. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.

3. Dodajemy stopniowo żółtka.

4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C

5. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao i proszek. Delikatnie łączymy z masą z białek.

6. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24-25 cm, wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

7. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-45 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dzień 2 1. Przygotowujemy wiśnie i krem z bitej śmietany. 2. Nasączamy, przekładamy i dekorujemy biszkopt. Składniki na krem: ok. 1 litr śmietany kremówki ok. 4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia biszkoptu zalewa z wiśni wiśniówka Łączymy je według proporcji zgodnie z uznaniem.

Przygotowanie: 1. Z wiśni, które moczyły się poprzedniej nocy, przygotowujemy coś w rodzaju frużeliny. Zagotowujemy je lekko z wiśniówką. W odrobinie zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do wiśni, dosładzamy według uznania.

2. Biszkopt dzielimy na 3 równe części.

3. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.

4. Dalej postępujemy według następującej kolejności: nasączamy warstwę biszkoptu . Układamy na niej frużelinę wiśniową, następnie pokrywamy śmietaną. Przykrywamy 2 częścią ciasta, z którą postepujemy tak samo. Układamy ostatnią warstwę biszkoptu, którą pokrywamy pozostałą bitą śmietaną.

5. Dekorujemy wiórkami czekolady i bitą śmietaną.



Sernik z białą czekoladą i żurawinami z przepisu Dorotus, http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Sernik-z-biala-czekolada-i-zurawinami-white.html Deska serów Comte, Tomme de Savoie, ser kozi, cheddar noir

Smacznego!

5 comments Add yours
  1. Uwielbiam! Robilam tort szwarcwaldzki calkiem niedawno. Znalazlam przepis w jednej z niemieckich ksiazek (oprocz biszkoptu mocno nasaczonego Kirschwasser byl tam kruchy spod, na ktorym rozsmarowalam warstwe wisni). Nie wiem, ktory z przepisow jest oryginalny (ten na samym biszkopcie czy ten na kruchym spodzie) bynajmniej obydwie wersje sa przepyszne :)) Teraz znow przypomialam sobie jego smak :))

    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *