Przystawka, sałatka… na ostatki w sam raz.

 

IMG_1946
Pisanie postów a już szczególnie tych z wyprzedzeniem ma w sobie coś z pisania listów w butelce… Coś tam sobie wymyślasz, może nawet masz coś więcej do przekazania, piszesz i wysyłasz w świat. Nie bardzo wiesz, do kogo dotrą Twoje słowa, ani co z nimi zrobi, gdzie będzie on a gdzie ty. Czy kontekst nie pozbawi treści tego, co napisane? I  czy jesteś w stanie to przewidzieć?

Jedno jest pewne. Przed nami ostatni weekend tegorocznego karnawału. Pisałam Wam całkiem niedawno,że o tej porze roku dobre samopoczucie ratują nam między innymi cytrusy. Ta sałatka skradła moje serce. Ma w sobie tak wiele smaku i soczystości. Można jąrównież zmodyfikować do postaci przystawki z krewetkami. Spróbujcie koniecznie jednej z wersji. Polecam gorąco.

 

IMG_1923
Sałatka z białym grejfrutem, awokado, kolendrą i granatem

 

Składniki:
biały grejfrut
½ granatu
1 awokado
świeża kolendra (lub pietruszka)
czerwona ostra papryczka bez pestek
sok z limonki do smaku
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Grejfruta dokładnie obieramy, pozbawiając wszelkiech białych błonek. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. Z granatu wyjmujemy ziarenka. Dodajemy do grejfruta, łączymy.
3. Obieramy i kroimy w dużą kostkę awokado. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Odkładamy na bok.
4. Drobno siekamy papryczkę i kolendrę, dodajemy je do grejfruta.
5. Na koniec do dokładnie połączonych składników dodajemy awokado. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy. Schładzamy w lodówce przed podaniem.

 

Jeżeli chcielibyśmy przygotować podobną przystawkęwystarczy, że dodamy do naszej sałatki krewetki i podamy je w małych pojedynczych naczyniach.

 

IMG_1932

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *