Pyszne gaspacho.

– Ostatnio ciągle jem gaspacho. Chyba codziennie. Zrób sobie koniecznie – usłyszałam w słuchawce telefonu od przyjaciela 🙂 Pomyślałam sobie, że skoro przerabiam te pomidory niemal kilogramami każdego dnia, mogę i zrobić gaspacho, choć nie jestem jego wielką fanką. Czego nie zrobi biegacz dla dobrego odżywiania…

Jak to się zwykle okazuje, rzecz dobrze przygotowana smakuje należycie. I rzeczywiście. Nawet cud-mąż, który zimnych zup nie jada, zasmakował. Myślę, że warto dać szansę temu przepisowi, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Oczywiście, jak to zwykle bywa – diabeł tkwi w dobrej jakości składnikach. Pomidory powinny być bardzo dojrzałe, soczyste, pachnące i słodkie.

 

 

Gaspacho

Składniki: na 3 porcje

550 g pomidorków koktajlowych

325 g pomidorów (użyłam odmiany Roma)

65 g suchego chleba/bagietki (używam ciemnego pieczywa) + 250 ml wody

90 g czerwonej papryki po usunięciu gniazd nasiennych

90 g ogórka gruntowego lub szklarniowego (waga po usunięciu nasion)

60 ml oliwy extra vergin

1 ząbek czosnku (5g)

sól, pieprz do smaku

2 łyżeczki aceto balsamico

 

Przygotowanie:

  1. Chleb pokrojony na mniejsze cząstki zalewamy wodą, odstawiamy.
  2. Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek, duże kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w kielichu melaksera razem z papryką. Miksujemy, następnie dokładnie przecieramy przez drobne sitko, tak aby pozostały tylko pestki i skórki. Z powrotem umieszczamy w kielichu miksującym.
  3. Dodajemy ogórka pozbawionego pestek, czosnek i dokładnie odsączony z wody chleb. Miksujemy.
  4. Dodajemy sól, pieprz i ocet balsamiczny i miksując wlewamy powoli oliwę. Sprawdzamy smak, doprawiamy w razie potrzeby.
  5. Podajemy z grzankami z chleba, czarnymi oliwkami, pomidorkami, ogórkiem. Można także dodać fetę.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *