Rabarbarowa granita i smoothie.

 

IMG_6609

Rabarbar. Uwielbiany przez jednych i znienawidzony przez
drugich. Kompot z rabarbaru chyba nieźle się temu przysłużył… Cud-mąż do dziś
odwraca się od niego z czymś, co śmiało można nazwać wstrętem na twarzy. A ja
nie mam nic przeciwko niemu. Szklanka kompotu czy szklanka soku przyniesionego
z marketu? Nie mam wątpliwości.

Okaz z przeszłością. W prostej linii pochodzący z czasów,
gdy zupa nie była z torebki, kluski były
lane a ziemniaki młode. Moje ulubione memorabilia…

Kompot z rabarbaru nie musi być passé. Z dodatkiem
aromatycznych ziół zyskuje na wizerunku i potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć. Jak
choćby w formie granity. Prosto i ze smakiem. W dodatku – orzeźwiająco. Polecam
na upały. Tę samą granitę możemy zamienić na pyszne kremowe smoothie. Polecam, wybaczcie, gorąco!
 IMG_6610

Rabarbarowa granita
lub aksamitne smoothie
Składniki:
1 kg rabarbaru
800 ml wody
100 g cukru
do smaku opcjonalnie: świeża mięta, bazylia lub cukier z
wanilią
Przygotowanie:
1.      
Rbarbar, dokładnie umyty, nieobrany, kroimy w 2 cm
kawałki. Zasypujemy cukrem, mieszamy, dodajemy listki mięty, bazylii lub cukier
z wanilią, odstawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, najlepiej na całą
noc. Jeśli
mamy okazję mieszamy od czasu do czasu.
2.     
Następnego dnia przelewamy całość do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zestawiamy , studzimy. Przelewamy
przez sito, schładzamy. Powstały syrop zamrażamy.* Pozostałe owoce zajadamy.
3.     
Zależnie od mocy naszego blendera miksujemy kompot bezpośrednio
po wyjęciu z zamrażalnika lub odczekawszy kwadrans/pół godziny.
4.     
Podajemy natychmiast.
5.     
Tę samą granitę możemy także zmiksować z bananem, w
proporcjach na każde 250 g granity 1 banan.
*istnieje oczywiście znacznie prostszy i szybszy sposób
na ugotowanie kampotu. Owoce zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy. Ja
wolę sposób przedstawiony powyżej, gdyż rabarbar zasypany cukrem i dopiero
potem krótko gotowany zachowuje formę i jędrność – po prostu lepiej się
prezentuje.

4 comments Add yours
  1. Kompot rabarbarowy passe? Co to to nie!
    Kompot rabarbarowy to ponadczasowy klasyk, symbol wyszukanego smaku, ikona pikników! Tak właśnie.
    Ściskam Cię i często myślę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *