Rozgrzewający barszcz z imbirem.

IMG_2661
  
Oto i obiecana zupa.
Rozgrzewający, aromatyczny i prosty w wykonaniu barszcz. Polecam gorąco.
 

 

Barszcz z imbirem
Składniki:
600 g buraczków
1 średnia cebula
2 posiekane drobno ząbki czosnku
3-4 szklanek bulionu warzywnego
3-4
łyżeczki startego imbiru
1 winne jabłko
sól, pieprz, sok z limonki (lub cytryny, jeśli nie mamy)
do smaku
tłuszcz do podsmażenia – u mnie olej kokosowy

Przygotowanie : 

1. Buraczki myjemy dokładnie. Każdy z
osobna zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 45 minut. Po upieczeniu buraczki obieramy i kroimy w dużą kostkę. 
2. Na tłuszczu podduszamy cebulę aż się
zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir, mieszamy, pozostawiamy na chwilę. Dodajemy
pokrojone w kostkę jabłko. Podduszamy dalej, następnie przekładamy je do garnka.

 

3. Do garnka dodajemy pokrojone
buraczki a całość zalewamy bulionem. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut na
wolnym ogniu. Doprawiamy. Podajemy ze śmietanką lub z mlekiem kokosowym.
Smacznego! 
4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *