Oto i obiecana zupa.
Rozgrzewający, aromatyczny i prosty w wykonaniu barszcz. Polecam gorąco.
Rozgrzewający, aromatyczny i prosty w wykonaniu barszcz. Polecam gorąco.
Barszcz z imbirem
Składniki:
600 g buraczków
1 średnia cebula
2 posiekane drobno ząbki czosnku
3-4 szklanek bulionu warzywnego
3-4
łyżeczki startego imbiru
łyżeczki startego imbiru
1 winne jabłko
sól, pieprz, sok z limonki (lub cytryny, jeśli nie mamy)
do smaku
do smaku
tłuszcz do podsmażenia – u mnie olej kokosowy
Przygotowanie :
1. Buraczki myjemy dokładnie. Każdy z
osobna zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 45 minut. Po upieczeniu buraczki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
osobna zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 45 minut. Po upieczeniu buraczki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2. Na tłuszczu podduszamy cebulę aż się
zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir, mieszamy, pozostawiamy na chwilę. Dodajemy
pokrojone w kostkę jabłko. Podduszamy dalej, następnie przekładamy je do garnka.
zeszkli. Dodajemy czosnek i imbir, mieszamy, pozostawiamy na chwilę. Dodajemy
pokrojone w kostkę jabłko. Podduszamy dalej, następnie przekładamy je do garnka.
3. Do garnka dodajemy pokrojone
buraczki a całość zalewamy bulionem. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut na
wolnym ogniu. Doprawiamy. Podajemy ze śmietanką lub z mlekiem kokosowym.
buraczki a całość zalewamy bulionem. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut na
wolnym ogniu. Doprawiamy. Podajemy ze śmietanką lub z mlekiem kokosowym.
Smacznego!
Ależ on musi być pysznie rozgrzewający! Z imbirem jeszcze nigdy nie próbowałam. Świetnie się zapowiada.
Pozdrowienia 🙂
Barszcz z imbirem? A to ciekawe 🙂 musze wyprobowac 🙂
Palę się do jego zrobienia 🙂
ciekawe połączenie, nie dodawałam jeszcze imbiru do barszczu:)