Rożki z musem jabłkowym.

IMG_0841

To juz ostatni wpis wakacyjny w tym roku. Powoli wracamy do rzeczywistości. (To wiadomość akurat nie do końca pewna… taka wada zdalnej publikacji, wyprzedzającej czas i zdarzenia, których przewidzieć nie sposób…)
A więc mam nadzieję, że wszystko potoczyło się dobrze i już niedługo pokażę Wam nasze wakacyjne wspomnienia… oraz zaproszę do udziału w ciekawym konkursie… 


Do przeczytania w środę… Kochani!

IMG_0839

Rożki z musem jabłkowym 


Składniki:
Na
ciasto:

250 g kremowego twarożku
100 g masła
1 żółtko
175 g semoliny
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 g drożdży instant 


Na mus jabłkowy:
500 g obranych i pokrojonych w dużą kostkę winnych jabłek
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
6 łyżek Calvadosu
50 g cukru
2 łyżki skrobi (użyłam kukurydzianej, może być ziemniaczana)


Dodatkowo:
jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem


Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mus. Jabłka
zasypujemy cukrem, zalewamy 4 łyżkami Calvadosu i sokiem z cytryny. Gotujemy do
momentu aż jabłka się rozpadną a część wody odparuje. Miksujemy. Dodajemy
cynamon, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. W pozostałych 2 łyżkach Calvadosu rozpuszczamy
skrobię, dodajemy ją, cały czas mieszając do musu, gotujemy. Studzimy całkowicie
przed nałożeniem do rożków.
2. Przygotowujemy ciasto. Łączymy obie mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy żółtko, dodajemy
twarożek i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy. Przykrywamy i
odstawiamy na czas nagrzania piekarnika.
3. Nagrzewamy
piekarnik do temperatury 200 stopni.
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy nożem trójkąty,
nakładamy mus, sklejamy dokładnie brzegi.
5. Pieczemy
10 minut bez nawiewu i kolejnych 7 z nawiewem. Studzimy na kratce. Posypujemy
cukrem pudrem przed podaniem.

IMG_0830
Smacznego!
16 comments Add yours
  1. Mam takie glupie pytanie – w przepisie trzeba dodac semoline – czy chodzi tu o kasze manne czy make? Planuje upiec i tu mam maly dylemat. Pozdrawiam

  2. To absolutnie nie jest glupie pytanie a bardzo uzasadnione. Mozna ja w tym przypadku zastapic krupczatka albo tez – idealnie – zmielic kuskus na mialko. Trzymam kciuki za sukces! Serdecznie pozdrawiam

    Anna

  3. Chociaż nie jestem specjalnie taka w stylu 'ojej jakie to słodkie', to mnie to jakoś autentycznie rozczuliło. Widok tych rożków. 😀 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *