Saltimbocca alla romana.

 

IMG_6213
Kiedy dziewczyny zostają same w domu harcują jak myszy. Obie wsiadają na jeden rower (drugi złapał kapcia…) Radzą sobie jak potrafią. Jadą na lody, objadają się słodyczami i naleśnikami z bitą śmietaną i truskawkami na obiad. Popołudnie spędzają na shoppingu, a wieczór w kinie. Zajmują łazienkę na kilka godzin. Nigdzie się nie spieszą. Późną nocą ganiają zwaśnione koty w ogrodzie. Duzo gadają. Uczą się do egzaminów. (A wszystko to niekoniecznie w tej kolejności…) wszak zostały w domu po to, by się uczyć J I dobrze im, tak im dobrze… Do chwili, gdy wracają chłopcy.
Wszyscy odpoczęli na tyle by zatęsknić za równowagą.
Dziś uczta w prawdziwie włoskim stylu. Przepisy, które znajdziecie poniżej przysłała mi Violetta, stała czytelniczka, której niniejszym bardzo dziękuję.

Całość może wydać się pracochłonna, i trochę taka jest. Ale zapewniam, że warto. Polecam gorąco.

 

IMG_6217
Saltimbocca alla Romana
Skladniki:
4 duże plastry cielęciny
8 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej
8 świeżych listków szałwii
masło do smażenia
200 ml białego wina wytrawnego (np. Cantine Silvestri)
Przygotowanie:
1. Plasterki cielęciny lekko rozbijamy (możemy nie używać soli, wtedy smak pochodzi tylko z szynki parmeńskiej).
2. Na każdy z plasterków cielęciny układamy po 2 plasterki szynki i 2 listki szałwii. Listki przymocowujemy na środku wykałaczką. (Nie zwijamy mięsa jak na polskie rolady, plasterki zostają płaskie z szynką i listkami na środku).
3. Obsmażamy z obu stron na maśle. Kiedy się przyrumienią dolewamy wino i podduszamy dopóki sos nie zredukuje się do połowy.
Gnocchi alla Romana

Składniki:

200 gr semoliny
3 żółtka
1 litr mleka
100 g masła
100 g startego parmezanu
odrobina gałki muszkatołowej
oliwaPrzygotowanie:

1. Zagotowujemy mleko z 60 g masła. Powoli dodajemy semolinę, stale mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Gotujemy około 15 minut, cały czas energicznie mieszając.

2. Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzamy, dodajemy żółtka i 60 gr parmezanu. Mieszamy energicznie.
3. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze naoliwionej desce. Powinno być dość grube. Za pomocą niedużej szklanki wykrawamy okrągłe płaskie pierożki (powinny wyglądać jak ziemniaki pokrojone w plastry). Układamy je w naczyniu żaroodpornym tak, by plasterki lekko na siebie nachodziły. Posypać resztą startego parmezanu i płatkami masła.
3. Zapiekamy w piekarniku w temp. 150/160 stopni, przez ok. 15 minut.

Szpinak z gruszką  

Składniki:
150 g szpinaku
1 łyżeczka masła
1 puszka gruszek w syropie
1 łyżka słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

1. Szpinak myjemy, kroimy i obgotowujemy w małej ilości wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
2. Otwieramy puszkę gruszek w syropie.
3. Gruszki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do szpinaku (odcedzonego z wody) i wszystko zalewamy syropem z puszki.
4. Dusimy jeszcze przez chwilę. Po koniec dodajemy dużą łyżkę ubitej słodkiej śmietanki i delikatnie mieszamy. Wszystko musi mieć konsystencję gęstego sosu. Podajemy.
IMG_6212
Smacznego!
2 comments Add yours
  1. Te dziewczyny to Ty i J ? Fajnie miały te dziewczyny 🙂
    Kolory rewelacyjne, smaki pewnie też, bo dobrą włoską jakość przyjmę z otwartymi ramionami- najlepiej w Twoim Towarzystwie . Buziak na cały dzień!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *