Sernik klasyczny

Niefortunnie ta Wigilia tak w weekend wypadła w tym roku. Ale najważniejsze, że już jest, wyczekiwana, wyglądana i wydawało się, że wciąż do niej jeszcze tyle czasu. Zrobione zostało tyle, ile się dało. Wystarczy. Teraz przed nami Ten Czas, szczególny i do innych niepodobny, bycia razem i dobroci zaklętej w gesty i słowa.

Chciałabym życzyć Wam i sobie, byśmy tego czasu doświadczali w sposób szczególny. Właśnie doświadczali, świadomie i z radością, skupiając się na tym, co tu i teraz, gdzie i dlaczego. Zamiast przeklejać zgrabnie rymujący się wierszyk, napiszmy coś od siebie, a najlepiej zadzwońmy. A potem – niech i telefony mają święta, odłożone na bok.

Weselmy się tym czasem.

Sernik klasyczny

Składniki:

Na spód:

150 g zimnego masła

240 g mąki pszennej

duża szczypta soli

2 zółtka

40 g cukru

Na masę serową:

900 g twarogu (u mnie pół na pół tłusty i półtłusty)

175 g serka Philadelphia (można zastąpić 100 g twarogu)

5 małych jajek

150 g cukru pudru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

100 ml śmietany 30 %

duża szczypta soli

wanilia ( najlepiej cała laska)

100 g rodzynek i herbata do namoczenia (u mnie herbata z miodem, cytrynem i rumem)

dodatkowo – jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy spód. Wykładamy wszystkie skladniki do misy miksera, ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej masy.
  2. Jeśli robity to ręcznie – na blat wysypujemy mąkę z solą i cukrem, wbijamy żółtka do wgłębienia i pokrojone na małe kawałki masło, siekamy całość noem do postaci kruszonki, wyrabiamy krótko, owijamy folią, wstawiamy do lodówki na pół godziny, do schłodzenia.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części (w proporcjach 2/3 do 1/3). Większą częścią wykładamy dono i lekko boki foremki okrągłej o średnicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez kwadrans.
  5. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykrawamy paski, któe wyłożymy na wierzchu ciasta. (Możemy przelożyć je do lodówki na czas przygotowywania reszty).
  6. Przygotowujemy masę serową. Rodzynki zalewamy gorącą herbatą. Odstawiamy. Twaróg mielimy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, ze śmietaną i Philadelphią. Odstawiamy.
  7. Żółtka oddzielone od białek ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy do niej po jednej łyżce twaróg, miksując cały czas na małych obrotach.
  8. Dodajemy odcedzone rodzynki. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy twarogowej delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód.
  9. Na wierzchu delikatnie układamy paski ciasta tworząc kratkę. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
  10. Pieczemy 35 – 45 minut. Sernik będzie ścięty, ale jeszcze lekko chybocący się. Odstawiamy go do przestygnięcia w piekarniku przez kwadrans i potem wciąż w foremce, w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

2 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *