Sernik kokosowy z musem żurawinowym.

Święta bez sernika? Nie może być! Tym razem proponuję Wam sernik z delikatną kokosową nutą i kontrastem w postaci wyrazistej żurawiny. To często właśnie dzięki kontrastom smak zyskuje na sile.

Siadam do pisania tego postu z ogromną chęcią i potrzebą napisania czegoś więcej, niż tylko o zaletach przygotowanego kilka dni temu sernika… Za moimi plecami synek pierwszy prowadzi ożywioną dyskusję ze swoją świnką morską (kto miał kiedyś świnkę, ten wie, o czym mówię), synek drugi od godziny wybiera się do snu, a córka uczy się do egzaminów.

Szukam „l’esprit de Noël”, rozglądam się, zastanawiam i nie ma… I chciałabym, ale nie sposób. Wy też tak macie? Wolałabym być odosobnionym przypadkiem, ale dobre towarzystwo zawsze mile widziane a i perspektywy na zmianę sytuacji na bardziej świąteczną większe…

 

 

Sernik kokosowy z musem żurawinowym

Składniki:

Na masę serową:
250 g kremowego twarożku (typu Campina)
250 g mascarpone
200 g śmietanki kokosowej*
2 żółtka
1 jajko
75 g cukru pudru

Na kruchy spód:**
200
g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
100 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
10 ml wody
40 g cukru
szczypta soli

Ponadto:
250 g żurawiny (może być mrożona)
2-3 łyżki cukru
¾ łyżeczki żelatyny
2-3 łyki wody
25 g płatków kukurydzianych
1 łyżka suszonej żurawiny
50 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki 10 %

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki. Podszczypując czubkami palców łączymy mąkę i masło, aż otrzymamy
mieszankę o konsystencji piasku. Robimy dołek w cieście i do środka wkładamy żółtko, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki, co najmniej na pół godziny lub nawet na cały dzień.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy nim dno i boki formy o średnicy 20 cm. Nakłuwamy całe ciasto delikatnie widelcem.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na ten czas wkładamy foremkę wyłożoną ciastem do lodówki, żeby się schłodziło.
4. Podpiekamy 15-20 minut. Studzimy.
5. Kiedy ciasto podpieka się w piekarniku przygotowujemy masę serową. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kremowy serek, łączymy a następnie porcjami serek mascarpone i śmietankę kokosową, do dokładnego połączenia. Masę wylewamy na podpieczony spód.
6. Do piekarnika wstawiamy na dno foremkę z wodą, nagrzewamy, następnie umieszczamy na średniej półce sernik i pieczemy ok. 80 minut.
7. Żurawinę gotujemy z cukrem i wodą. Miksujemy, przecieramy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody. Odstawiamy. Dodajemy do musu, gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Wylewamy na powierzchnię upieczonego sernika.
8. Dekorujemy. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy żurawinę i płatki, mieszamy, wykładamy na ciasto.

*śmietankę można kupić lub uzyskać z mleka kokosowego. Otwieramy puszkę mleka i zbieramy z wierzchu gęstą masę pozostawiając na dnie wodę
kokosową.
**Jeżeli chcemy sobie ułatwić pracę możemy również przygotować spód z 200 g kruchych ciastek i 85 g roztopionego masła.

 

 

zBLOGowani.pl

Smacznego!

9 comments Add yours
    1. No popatrz, wiem, że niektórzy mają podobnie z makowcami (tylko na Boże Narodzenie a w Wielkanoc już nie) ale o tym nie słyszałam…
      Ja serniki mogę jeść przez cały rok 🙂

      Wesołych i Pięknych Świąt, Kochana!

  1. Też poszukuję tej atmosfery tej "zimy"… grudzień jakoś strasznie mi się kurczy, tak mało czasu do świąt, aura za oknem nie pomaga i jakoś nie mogę uwierzyć, że niedługo będę śpiewać kolędy 😉 Sernik wygląda imponująco, wysokie brzegi z kruchego ciasta zawsze wyglądają cudnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *