Sernik pomarańczowy.

(Fragment postu pisanego nocą): „Jestem bardzo zadowolona z tego sernika. Wiecej  niż zadowolona. Wyszedł idealny i rozszedł się w krótką chwilkę. To tyle tytułem wstępu. Głowa ciąży mi ku klawiaturze… Dziękuję za uwagę.” (Powinnam była chyba jeszcze zachować oryginalną pisownię). Do czego doprowadza nas niedoczas ? Mam wrażenie, że znalazłam się w jakimś jego zaklętym kręgu i wydostać się nie mogę.

Ale narzekać więcej już nie zamierzam. Koniec z tym. Trzeba jeszcze tylko trochę bardziej się zorganizować i jeśli trzeba – inaczej skalibrować priorytety i damy radę. A sernik oczywiście Wam polecam – także w stanie chwilowej poczytalności, znaczy się za dnia 🙂

 

 

Sernik pomarańczowy

Składniki:

Na krem pomarańczowy:

200 ml soku z pomarańczy

40 ml soku z cytryny

200 g cukru

6 jajek

45 g masła

Ponadto:

1 kg twarogu półtłustego

Na kruchy spód:

400 g ciasta na pierniki z tego przepisu*

lub:

160 g ciasteczek typu digestive lub petit beurre

75 g masła

20 g kakao

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy krem pomarańczowy. Jajka roztrzepujemy widelcem. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cukier w soku z cytrusów. Zestawiamy z ognia. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy dokładnie. Stawiamy z powrotem na gazie, na małym ogniu i ubijamy całość do zgęstnienia kremu. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki masło. Całość będzię miała konsystencję kisielu. Studzimy pod przykryciem. Posiadacze Termomixa mają zadanie ułatwione – wszystkie składniki na krem przelewamy do misy, nastawiamy prędkość 3, czas na 9 minut a temperaturę na 80°C . Studzimy.
  2. Przygotowujemy spód. Jeśli używamy ciasta piernikowego – rozwałkowujemy je na grubość nie większą niż 3 mm i wykładamy na spód i boki foremki o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Jeżeli przygotowujemy spód ciasteczkowy – rozpuszczamy masło i łączymy je z pokruszonymi na drobno ciasteczkami, kakao i przyprawą piernikową. Wykładamy spód i boki foremki. Spodu ciasteczkowego nie podpiekamy wcześniej.
  3. . Zmielony trzykrotnie twaróg łączymy szpatułką z pomarańczowym kremem. Wylewamy na podpieczony spód pierniczkowy lub spód ciasteczkowy.
  4. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę wypełnioną wodą lub używamy opcji pieczenia z parą.
  5. Sernik pieczemy 50 minut bez nawiewu. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
  6. Sernik możemy udekorować po upieczeniu np. pierniczkami (pieczemy je osobno), wcześniej smarujemy powierzchnię sernika np. dżemem pomarańczowym. Jeżeli chcecie udekorować go tak jak na zdjęciu – proszę przeczytać uwagi poniżej.

Uwagi:

  1. Mój sernik posmarowałam z wierzchu dodatkową porcją kremu pomarańczowego, przygotowaną z połowy składników na krem.
  2. Drugi element dekoracyjny to kratka, którą przygotowałam specjalnym ustrojstwem, ale można po prostu przygotować samemu klasyczną kratkę z ciasta.
  3. Swoją kratkę upiekłam osobno i dopiero po upieczeniu sernika posmarowałam go kremem pomarańczowym i ułożyłam na nim kratkę.
  4. Jeżeli przygotowujecie kratkę sami, tak jak w klasycznym serniku krakowskim, rozwałkowujemy ciasto piernikowe, wykrawamy wstążki i układamy je na serniku w formie kratki jeszcze przed pieczeniem.

 

Smacznego!

One comment Add yours
  1. Misterna robota! A tak na serio…boski ten Twój sernik, krateczka powalająca, a jeszcze bardziej krem pomiędzy krateczką! No i chyba zapragnęłam mieć to ustrojstwo do krateczki 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *