Skoro to piątek…

 

 Wczoraj na kolację przyszedł jeż. Pierwszy w tym roku. Czyżby już się obudziły? A więc zimowy sen zmienia się w drzemkę.
Rano nie tylko ja bywam spóźniona. Słońce też . I to notorycznie! Już by się chciało wiosny. Kwitną dzikie wiśnie a nad boiskiem w klubie przelatywały gęsi (Lub inne ptactwo, lepiej nie ufać mojej wiedzy ornitologicznej). Dziś zapraszam na pyszną rybę i sałatkę z sycylijskimi pomarańczami. Moim zdaniem fajnie do siebie pasują, ale jeśli lubicie takie zimowe sałatki podajcie ją z innym ulubionym daniem. Jest naprawdę dobra! Polecam gorąco!

 Dobrego weekendu, Kochani. Niech Wam się uda!

Dorsz w maśle szałwiowo-cytrynowym z sałatką z cykorią i krwistą pomarańczą
Składniki:
300 g filetu z dorsza bez skory
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki masła klarowanego
kilkanaście listków szałwii
sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Ocieramy skórkę z cytryny.
2. Na patelni rozpuszczamy masło. Odlewamy odrobinę, mniej więcej 1 łyżkę, do której dodajemy skórkę otartą z cytryny, odstawiamy.
3. Na pozostałe rozgrzane masło wrzucamy listki szałwiowe, pozostawiamy, aż staną się chrupiące, przekładamy na talerz.
4. Na pozostałym maśle smażymy rybę skropioną wcześniej sokiem z cytryny i oprószoną solą i pieprzem.
5. Kiedy ryba jest już gotowa, polewamy ją masłem ze skórką cytrynową i dekorujemy szałwią

Sałatka z fasolką, cykorią i krwistą pomarańczą

Składniki:

słoiczek białej fasoli (230 g po odcedzeniu lub tyleż samo ugotowanej)
2 pomarańcze (najlepiej krwiste, ale można zastąpić tradycyjnymi)
1 mała cykoria
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki aceto balsamico
sól, pieprz
natka pietruszki*

*jeżeli podajecie tę sałatkę bez dodatku ryby z masłem
szałwiowym lepsza będzie tutaj świeża kolendra lub mięta.

Przygotowanie:
1. Jeżeli używamy fasolę ze słoika, przekładamy ją na sitko i przelewamy wodą, pozostawiamy na sitku od odsączenia.
2. Wycinamy końcówkę i gorzkie wnętrze cykorii. Kroimy w paski, przekładamy do salaterki.
3. Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy. Wyciskamy z niej sok. Skórkę i sok łączymy  z oliwą i octem balsamicznym. Odstawiamy.
4. Drugą pomarańczę obieramy, kroimy w plastry, a plastry jeszcze na 4 części.
5. Cykorię i fasolę łączymy w salaterce, polewamy dressingiem, doprawiamy, dodajemy cząstki pomarańczy i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Podajemy.

 

Smacznego!
5 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *