Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim.

 

IMG_7305
Bardzo lubię takie przepisy. Których czas wykonania zajmuje tak niewiele czasu i wysiłku, by nasz apetyt nie zdążył niebezpiecznie wzrosnąć.

W pełni sezonu na śliwki, które powinniśmy teraz jeść podwójnie…

 

IMG_7298
Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim
Składniki na 4 porcje:
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii
6 śliwek wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki
1 łyżka masła
300 g jogurtu greckiego
30 g pistacji (uprażonych i grubo posiekanych)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni.
2. W misce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy pokrojone śliwki i mieszamy. 3. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy pokrojonym na kawałki masłem.
4. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. (To zależy od stopnia dojrzałości śliwek. Może się okazać, że już po 10 minutach śliwki będą miękkie, także nie odstępujemy piekarnika na krok).
5. Do 4 małych szklanek wkładamy małe porcje śliwek razem z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dodajemy jogurt i znowu śliwki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pistacjami (pistacje prażymy przez około 2 minuty na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu).
IMG_7316
Przepis pochodzi z książki „Zdrowa kuchnia prosto z targu”a zaprezentowała na blogu niezawodna Delimamma.
Smacznego!
4 comments Add yours
  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2900 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników, którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu.

    Serdecznie zapraszamy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *