Soczysty kurczak w cytrynach, w piwie cytrynowym

W biegu lub raczej w locie – oddaję Wam ten przepis, który jak zwykle, improwizowany – okazał się prawdziwym przysmakiem. Cud-mąż wyraził zachwyt a to, wierzcie mi – Rekomendacja przez duże R.


Idealny na obiad latem, na powietrzu, z lampką dobrego białego wina.

Lecę. Nienawidzę latać.Trzymajcie kciuki. Jak dolecę, napiszę. Zapraszam już wkrótce. Mam nadzieję…

Soczysty kurczak w cytrynach i piwie cytrynowym

Składniki:
4 udka kurczaka, umyte, osuszone
1 cytryna
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz
trawa cytrynowa, lub ew. melisa cytrynowa lub po prostu zioło świeże, jakie lubicie…
½ – ¾ butelki (0,33) piwa cytrynowego

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200-210°
2. Naczynie żaroodporne wylewamy oliwą.
3. Kurczaka nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Układamy w garnku. Spryskujemy połową cytryny. Skrapiamy oliwą. Posypujemy skórką cytrynową. Obkładamy plasterkami cytryny i ziołami.
4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut.
5. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zalewamy kurczaka piwem i dopiekamy jeszcze około ½ godziny lub aż skórka się zrumieni (włączamy termoobieg).
6. Podajemy z ryżem cytrynowym lub purée (tak jak na zdjęciu – do ziemniaków dokładnie utłuczonych dodaję odrobinę masła, śmietany i soku z cytryny, doprawiam białym pieprzem).

Przysmak z młodych ogorków z miodem i orzechami

Składniki:
młode małe ogórki
szalotka
miód
sól, pieprz
orzechy włoskie lub mieszanka orzechów

Przygotowanie:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, ucieramy na warzywnej tarce.
2. Orzechy i szalotkę drobno siekamy, łączymy z ogórkami.
3. Dodajemy miód i doprawiamy do smaku.

Smacznego!
13 comments Add yours
  1. Właśnie wczoraj myślałam o przepisie na cytrynowego kurczaka, ale o użyciu cytrynowego piwa nie pomyślałam, Dzięki za pomysł 🙂 I ta szybka sałatka z ogórka też kusi do wypróbowania 🙂

  2. Latanie jest fajne! 😉
    Jak widzę takie przepisy, to jednak żałuję, że ja jedna się w rodzinie porywam na kulinarne eksperymenta…

  3. Uwielbiam smaczne dania śliczne podanie.
    U Ciebie, jak zwykle, dwa w jednym, Aniu.

    Mam nadzieję, że dobrze owo latanie zniesiesz. ;))

    Ściskam!

  4. Anno wspaniałe połączenie. Wspaniałe! Szczególnie zaciekawił mnie ten przysmak 🙂
    Jestem ciekawa gdzie poleciałaś… Ja też się boję. Okropnie. Zawsze zamykam oczy i marzę, żeby już być na miejscu.
    Uściski czekamy na Ciebie 🙂

  5. Kasandro,
    oj tak,zebys wiedziala…pozdrawiam
    Bee3,
    napisz, jak Ci smakowal, a salatka pyszna sama w sobie choc do tego dania nadawala sie idealnie jak dla mnie, pozdrawiam
    Kasiu24,
    i wyglada i smakuja i pachnie cudownie, pozdrawiam
    Panna Malwinno,
    ja uzylam miejscowego, belgijskiego, Coolera pamietam z dawnych czasow i takze sie nada, polecam i pozdrawiam serdecznie
    Arven,
    zgadzam sie, zazdroszcze ptakom tej umiejetnosci, ale tak decydowac sie na slepo i ze spokojem na latanie samolotem to ja zupelnie nie potrafie. Pozdrawiam
    Ewelino,
    Ty juz pewnie dolecialas na miejsce, ja tez bede myslec i sle usciski i zyczenia udanego urlopu, wypoczynku i relaksu, buziaki
    Aga,
    polecam raz jeszcze i pozdrawiam
    Paula,
    szczegolnie pod golym niebem…, pozdrawiam
    Oliwko,
    dziekuje za mile slowa i troske, to juz na szczescie za mna. Przede mna nadrabianie zaleglosci i wirtualne wizytych w Waszych kuchniach, pozdrawiam Cie serdecznie
    Agnieszko,
    musze niestety przyznac Ci racje, zapraszam w ciagu dnia…pozdrawiam
    Asiejko,
    na lato ale tez na zime, zeby lato przywolac gdy szarosc dokucza, pozdrawiam serdecznie
    Poleczko,
    dziekuje. Polecialam do domu, do Polski, tak sie sklada, ze od kiedy mieszkamy zagranica wakacje najchetniej spedzamy w Polsce, przed nami Kaszuby juz za kilka dni.
    Ja robie podobnie i o Twoich lekach tez juz czytalam, niektorzy tak maja. Sciskam serdecznie,
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *