Soft Cinnamon Rolls.

„Nie jest konieczne, byś wychodził z domu. Pozostań przy stole i słuchaj. Nawet nie słuchaj, czekaj tylko. Nawet nie czekaj, bądź całkiem cicho i sam. Świat sam się przed tobą odsłoni, nie może być inaczej, będzie się wił przed tobą w ekstazie”. Franz Kafka „Nowele i miniatury.„*

Dostajesz poezję na dzień dobry i prośbę by przesłać coś dalej od siebie. W normalnych czasach (których to normalność normalnie, każdego dnia poddawaliśmy dotąd w wątpliwość) taka sytuacja raczej nie ma miejsca. Prawda jest taka, że prawdopodobnie do każdej sytuacji można się przystosować, a wielu potrafi wbrew wszystkiemu zrobić to kreatywnie.  Od tego, jak przetrwamy ten czas może zależeć, jak nasze życie będzie wyglądało kiedy to wszystko już się skończy.

Upiekłam dziś moim chłopakom cynamonowe rollsy. Zawsze chciałam upiec ich wersję klasyczną, tę z polewą z serka. A przecież to właśnie teraz jest czas, by robić to, co zawsze się chciało i tylko czasu nie wystarczało 🙂

Pod przepisem i zdjęciem znajdziecie jeszcze coś. Uwielbiam tę piosenkę dokładnie w tej wersji, z koncertu w Dublinie. I – ach, te skrzypce!

* przełożył Roman Karst

 

Miękkie cynamonowe zawijańce (Soft Cinnamon Rolls)

Składniki:

1 szkl. mleka

70 g masła

3 łyżki cukru

2 1/2 łyżeczki drożdży instant

1 duże jajko

3 1/2 szkl. mąki

1/4 łyżeczki soli

 

Do zrolowania:

1/2 szkl. cukru

2 łyżki cynamonu

2 łyżki roztopionego masła

 

Do podania:

110 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej

2 łyżki roztopionego masła

2 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szkl. cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy, roztapiamy w nim masło, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do dokładnego połączenia, odstawiamy na 10 minut.
  2. Do misy miksera przesypujemy mąkę, sól i dodajemy roztrzepane jajko oraz mieszankę z drożdżami. Wyrabiamy.
  3. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze rękami, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  4. Wyrobioną masę przekładamy do miski, którą przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 35 cm. Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy roztopione masło i wysypujemy równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 12 równych odcinków.
  6. Układamy je w foremce o wymiarach 23 xx 33 cm, w równych odstępach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  8. Pieczemy około 20-25 minut, warto monitorować regularnie sytuację, by ich nie przesuszyć.
  9. W tym czasie przygotowujemy polewę. W misie miksera ucieramy przez chwilę serek, dodajemy masło i mleko, ucieramy, na końcu dodajemy cukier puder, partiami – tak aby polewa była słodka w sam raz, tak jak lubimy. Ja nie zużyłam całej szklanki cukru.
  10. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy i pokrywamy polewą.

 

 

 

Przepis pochodzi z tej strony. 

Smacznego!

One comment Add yours
  1. Bułeczki wyglądają mega apatycznie no i ta polewa. We Wrocławiu jedynym chyba towarem deficytowym jest brak drożdży, przepis zapisałam ale upiekę jak drożdże wrócą na sklepowe półki. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *