Spiralna brioszka z czekoladą.

 

Piątek po południu. Wychodząc z biura  odpalam Trójkę na telefonie. Będzie mi grała w drodze do domu. Ewentualne przestoje osłodzi mi redaktor Wałkuski. Kiedy wejdę do domu, głowa zacznie mi ciążyć od tony pomysłów, projektów i planów na weekend. Zbyt ambitne podejście do tematu może oznaczać silne przeciążenie i lekki dołek w niedzielny wieczór – jeśli nie uda mi się zrealizować, co zamierzone. Chyba nigdy się nie nauczę, że czasami lepiej sobie odpuścić i dać sobie odpocząć. Ale dzisiaj przyjeżdża córka pierwsza. I będziemy świętować. Bo obecność w domu kompletu dzieci to święto (teraz lepiej rozumiem radość moich rodziców).

I to jest fajne, bo taka wizyta to zawsze jest okazja do zwolnienia, co jest niezbędne, jeśli mamy spędzić razem trochę czasu. Napalimy w kominku, otulimy się kocami i będzie nam dobrze. No! Taki jest plan.

Drożdżowe w taki czas też musi być. Jeśli też tak macie, to polecam Waszej uwadze tę spiralną brioszkę. Efektowna, czyż nie? Pyszna też jest. Spróbujcie.

Miłego weekendu, Kochani!

 

 

Spiralna brioszka z czekoladą

350 g mąki

70 g cukru pudru

80 g masła zwierzęcego

2 jajka

15 g drożdży instant

60 g mleka

5 g soli

 

Nadzienie czekoladowe:

150 g dowolnego rodzaju czekolady

60 g mleka

60 g oleju

 

Dodatkowo:

Jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe sypkie składniki.
  2. Podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy masło.
  3. Do zagłębienia w mące wbijamy jajka i wlewamy mleko z masłem. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia w jednolitą masę.
  4. Wyrabiamy chwilę na blacie.
  5. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  6. W tym czasie do mleka dodajemy olej i czekoladę, podgrzewamy lekko i tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Przekładamy w chłodne miejsc, aż nabierze konsystencji masy, którą można rozsmarować na cieście.
  7. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, osypujemy go mąką i rozwałkowujemy na prostokąt do grubości 3 mm.
  8. Połowę rozwałkowanej powierzchni, licząc od bliższej nam i dłuższej krawędzi smarujemy równomiernie masą czekoladową.
  9. Zwijamy w rulon część posmarowaną czekoladą do momentu, aż warstwa czekoladowa nie będzie widoczna.
  10. Pozostałą część nacinamy prostopadle do krawędzi (ale nie do końca) w odstępach 1 cm. Możemy do tego użyć ozdobnego radełka, ale nie jest to konieczne – zwykły nóż też będzie dobry.
  11. Zwijamy dalej, do uzyskania rulonu.
  12. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, układamy w kształt spirali niezbyt ściśle zwiniętej – bo jeszcze wyrośnie.
  13. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  14. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Brioszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut lub do ładnego zrumienienia się.
  15. Studzimy na kratce, podajemy.

 

 

 

 

 

Przepis oryginalny pochodzi stąd.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *