Świąteczne brownie z makiem i marcepanem.

 Zapraszam rano …

Kiedy wczoraj, około północy publikowałam zdjęcia
obiecując przepis na rano nie wiedziałam, że rano mój komputer już nie wstanie.
Udało mi się uruchomić inny, który szczęśliwie wykazał się dobrą wolą
pozwalającą mi na dokonanie obiecanej publikacji.  
Miało być inaczej. Miało być o czymś innym. Ale jest, jak
jest… 
I choć tyle.
Ciasto, które polecam dziś
Waszej uwadze jest naprawdę niesamowite w smaku. Intensywnie czekoladowe,
wilgotne  i z niespodzianką.
Całośćrozpływająca się w ustach. Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze lekko
ciepłe.  W miarę upływu godzin traci na
lekkości ale i tak nie należy do ciężkich. Rodzina spierała się o te kawałki
marcepana zatopione tu i ówdzie, zastanawiając się na głos, dlaczego jest ich
tak mało. Przepis na kartofelki marcepanowe podam Wam w najbliższym czasie.
Ciasto zaś można przygotować bez użycia miksera. Polecam Wam je gorąco. Polewę
można pominąć, ale jeśli zależy nam na nadaniu mu świątecznego wyglądu jest
konieczna.   
Świąteczne brownie z
makiem i marcepanem
 
Składniki:
160 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 74%
zawartości kakao)
215 g mleka
35 g kakao w proszku
105 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki przyprawy do piernika
4 jajka (żółtka i białka osobno)
115 g cukru
125 g maku
135 g marcepana w formie kuleczek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 
Na polewę:
165 g czekolady deserowej
105 g gęstej słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki amaretto 
Przygotowanie:
1.      
Nagrzewamy piekarnikdo temperatury 175 stopni.
2.     
Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy masło, czekoladę, przyprawę
do piernika, kakao i kawę. Mieszamy, pozostawiamy dorozpuszczenia.
3.     
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Na koniec dodajemy
proszek do pieczenia.
4.     
Ubijamy białka ze szczyptą soli.
5.     
Do masy żółtkowej przelewamy mleko z czekoladą. Mieszamy
dokładnie. Wsypujemy mak, łączymy ażdo połączenia. Przekładamy ubite na sztywno
białka. Delikatnie mieszamy.
6.     
Foremkę o rozmiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto. Wyrównujemy. Wrónych odstępach układamy kuleczki marcepana,
tak by jedna przypadałana jeden ukrojony kawałek ciasta.
7.     
Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik,
ciasto pozostawiamy wśrodku, zlekko uchylonymi drzwiami. Wyjmujemy po kilku
minutach, unikamy w ten sposób gwałtownego opadnięcia ciasta. Studzimy na kratce.
8.     
Przygotowujemy polewę.Rozpuszczamy czekoladę ze
śmietanką. Mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy likier. Mieszamy. Polewamy
ciasto.
Smacznego!
23 comments Add yours
  1. Majano Droda,
    ciasto wedlug mnie jest obledne, ale kazdy maswoj smak. Ja moge tylko zachecic do upieczenia, sprobowania i wyrobienia sobie opinii. Ploewa blyszczy tak kuszaco przez kilka dobrych godzin a wiec wystarczajaco duzo, by ciasto w tym czasie skutecznie zniknelo…pozdrawiam Cie serdecznie

    Inspirowane smakiem,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie

    Gosiaczek,
    zdaniem sporej czesci rodziny jest o jeszcze za malo 🙂 pozdrawiam serdecznie

    Fanny,
    🙂

    Antenka,
    trafilas w sedno 🙂

    Pasjonatka,
    zdecydowanie, szczegolnie naswiateczne okazje, pozdrowienia

    Maggie,
    koniecznie! Moc serdecznosci

    Bity Kes,
    nie tylko wyglada ale i tak smakuje, pozdrowienia

    Dota,
    moze tak?… pozdrowienia

    Anna

  2. Basiu,
    dziekuje i pozdrawiam Cie serdecznie

    Patyska,
    ciesze sie bardzo i pozdrawiam

    Beatrice,
    🙂

    Wiewiora,
    no nie wiem, u nas wyjatkowo smakowalo wszystkim, choc balam sie, czy jak dzieciaki wyczuja mak to nie zrezygnuja… ale nie. Palaszowaly, ze az strach. Polecam i pozdrawiam Cie serdecznie

    Agilera,
    dziekuje za wyroznienie, pozdrawiam serdecznie

    Anna

  3. Wygląda obłędnie apetycznie 🙂
    Jestem pod wrażeniem wszystkich Twoich zdjęć na blogu. Nawet jak czegoś nie lubię to tak smacznie podajesz, że mam ochotę jeść, jeść i jeść 🙂

  4. Elle,
    dziekuje, to bardzo mily komplement. A brownie bardzo bardzo polecam, mam nadzieje, ze lubisz 🙂 serdecznie

    Lucja,
    dziekuje i ciesze sie bardzo, marcepanowe kulki niebawem. Pozdrawiam Cie serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *