Świąteczne brownie z makiem i marcepanem.

Kiedy wczoraj, około północy publikowałam zdjęcia obiecując przepis na rano nie wiedziałam, że rano mój komputer już nie wstanie. Udało mi się uruchomić inny, który szczęśliwie wykazał się dobrą wolą pozwalającą mi na dokonanie obiecanej publikacji.

Miało być inaczej. Miało być o czymś innym. Ale jest, jak jest… I choć tyle. Ciasto, które polecam dziś Waszej uwadze jest naprawdę niesamowite w smaku. Intensywnie czekoladowe, wilgotne  i z niespodzianką. Całość rozpływająca się w ustach. Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe.  W miarę upływu godzin traci na lekkości ale i tak nie należy do ciężkich. Rodzina spierała się o te kawałki marcepana zatopione tu i ówdzie, zastanawiając się na głos, dlaczego jest ich tak mało. Przepis na kartofelki marcepanowe podam Wam w najbliższym czasie. Ciasto zaś można przygotować bez użycia miksera. Polecam Wam je gorąco. Polewę można pominąć, ale jeśli zależy nam na nadaniu mu świątecznego wyglądu jest konieczna.

 

Świąteczne brownie z makiem i marcepanem 

Składniki:

160 g czekolady deserowej (użyłam czekolady 74% zawartości kakao)

215 g mleka

35 g kakao w proszku

105 g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

½ łyżeczki przyprawy do piernika

4 jajka (żółtka i białka osobno)

115 g cukru

125 g maku

135 g marcepana w formie kuleczek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Na polewę:

165 g czekolady deserowej

105 g gęstej słodkiej śmietanki 18 %

2 łyżki amaretto

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnikdo temperatury 175 stopni.
  2. Do garnuszka wlewamy mleko. Dodajemy masło, czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i kawę. Mieszamy, pozostawiamy dorozpuszczenia.
  3. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
  4. Ubijamy białka ze szczyptą soli.
  5. Do masy żółtkowej przelewamy mleko z czekoladą. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy mak, łączymy ażdo połączenia. Przekładamy ubite na sztywno
    białka. Delikatnie mieszamy.
  6. Foremkę o rozmiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wyrównujemy. Wrónych odstępach układamy kuleczki marcepana,
    tak by jedna przypadałana jeden ukrojony kawałek ciasta.
  7. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy wśrodku, zlekko uchylonymi drzwiami. Wyjmujemy po kilku minutach, unikamy w ten sposób gwałtownego opadnięcia ciasta. Studzimy na kratce.
  8. Przygotowujemy polewę.Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy likier. Mieszamy. Polewamy ciasto.Smacznego!
Smacznego!
24 comments Add yours
  1. Ależ wspaniała , wypasiona wersja brownie! Coś cudownego. Nie moge doczekać się przepisu.
    A ta polewa Anno ,pięknie błyszczy.
    POzdrawiam Cię:)

  2. Majano Droda,
    ciasto wedlug mnie jest obledne, ale kazdy maswoj smak. Ja moge tylko zachecic do upieczenia, sprobowania i wyrobienia sobie opinii. Ploewa blyszczy tak kuszaco przez kilka dobrych godzin a wiec wystarczajaco duzo, by ciasto w tym czasie skutecznie zniknelo…pozdrawiam Cie serdecznie

    Inspirowane smakiem,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie

    Gosiaczek,
    zdaniem sporej czesci rodziny jest o jeszcze za malo 🙂 pozdrawiam serdecznie

    Fanny,
    🙂

    Antenka,
    trafilas w sedno 🙂

    Pasjonatka,
    zdecydowanie, szczegolnie naswiateczne okazje, pozdrowienia

    Maggie,
    koniecznie! Moc serdecznosci

    Bity Kes,
    nie tylko wyglada ale i tak smakuje, pozdrowienia

    Dota,
    moze tak?… pozdrowienia

    Anna

  3. Basiu,
    dziekuje i pozdrawiam Cie serdecznie

    Patyska,
    ciesze sie bardzo i pozdrawiam

    Beatrice,
    🙂

    Wiewiora,
    no nie wiem, u nas wyjatkowo smakowalo wszystkim, choc balam sie, czy jak dzieciaki wyczuja mak to nie zrezygnuja… ale nie. Palaszowaly, ze az strach. Polecam i pozdrawiam Cie serdecznie

    Agilera,
    dziekuje za wyroznienie, pozdrawiam serdecznie

    Anna

  4. Wygląda obłędnie apetycznie 🙂
    Jestem pod wrażeniem wszystkich Twoich zdjęć na blogu. Nawet jak czegoś nie lubię to tak smacznie podajesz, że mam ochotę jeść, jeść i jeść 🙂

  5. Elle,
    dziekuje, to bardzo mily komplement. A brownie bardzo bardzo polecam, mam nadzieje, ze lubisz 🙂 serdecznie

    Lucja,
    dziekuje i ciesze sie bardzo, marcepanowe kulki niebawem. Pozdrawiam Cie serdecznie

    Anna

  6. Co to jest „gęsta słodka śmietanka 18%”.
    To nie jest tak, że śmietanka jest słodka i rzadka, a śmietana kwaśna i gęsta?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *