Co można odpowiedzieć na zadawane codziennie jedno i to samo pytanie? – Jak było w szkole? Znacie? Słyszeliście? Konsekwentnie można usłyszeć, właściwie codziennie – Nic! A jeszcze… Ja w Twoim wieku… Też ulubione, prawda?
Codziennie staram się pytać inaczej, choć właściwie o to tylko mi chodzi, by dowiedzieć się, jak/co było w szkole. Coś ciekawego? Coś nowego? Jakieś niespodzianki? Co słychać u…? Wydaje się,
że zwiększam w ten sposób swoje szanse na to, by coś z ekipy uczącej się wyciągnąć. Choć rodzice chłopców wiedzą, że to niemal graniczy z cudem.
Synek drugi rozpoczął we wrześniu naukę w école secondaire. Skok na głęboką wodę. A ja nie mogę już trzymać go za rękę I skoczyć razem z nim. Zostaliśmy na brzegu.
Znalazłam dziś w sieci tę wierszyk/modlitwę. Pozostaje nam już chyba tylko zostać na tym brzegu z nią na ustach.
(A kluczyk od szafki szkolnej dorobić w kilku egzemplarzach pierwszego dnia szkoły, kod zapisać w wielu egzemplarzach).
Make his heart soft,
his body present and strong,
his mind open.
Run like a clear blue aquifer
under all his fears and thirsts.
Shine like a full moon,
lighting up his blackest nights.
But most of all, oh Love–
let him remember his locker combination.
Na koniec jeszcze – dobra, świetna wiadomość. Do Brukseli przyjeżdża Marek Niedźwiecki i 13 października odbędzie się spotkanie z nim w Ambasadzie. Sobota jaśniała słońcem na tę wiadomość. – TEN Niedźwiecki? – pytały dzieci… Ja nie mogę się już doczekać.
A szarlotka wyszła przepyszna. Zdecydowanie dla miłośników wszelakich kisieli i budyniów. Ciasto nie nasiąka, masa jabłkowa jest intensywnie owocowa. Całość pięknie się prezentuje. Polecam gorąco!
Szarlotka na cydrze
Składniki:
Na ciasto:
120 g miękkkiego masła
120 g cukru*
1 opakowanie cukru z wanilią**
1 jajko
250 g mąki tortowejNa obłożenie:
3-4 jędrne, kwaskowe jabłka (300g) ***
1 łyżeczka soku z cytryny
¾ l wina jabłkowego (jeśli nie ma może być wtrawny cydr
lub białe wino)
200 g cukru****
2 opakowania budyniu waniliowegoPonadto do podania:
400 g śmietanki
cukier z wanilią
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Ucieramy cukier z masłem i wanilią. Dodajemy jajko, łączymy. Sypkie składniki ucierając dodajemy do masy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki a każdą ósemkę na pół (kroimy wszerz). Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Odmierzamy 650 ml cydru. Zagotowujemy go z cukrem.
4. Rozprowadzamy budyń w pozostałym cydrze. Wlewamy do zagotowanego cydru cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty nie przestając mieszać.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem 160 stopni bez nagrzewania).
6. Foremkę o średnicy 26 lub 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy maką.
7. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i brzegi do wysokości połowy ścianki foremki.
8. Jabłka dodajemy do budyniu. Całość wylewamy do foremki.
9. Wstawiamy do piekarnika na środkową szynę i pieczemy ok. 1 godziny.
10. Pozostawiamy w formie, aż ostygnie.
11. Ubijamy śmietankę z cukrem, smarujemy nią ciasto.
12. Przed podaniem pozostawiamy na 1 godzinę w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki „Piecz z fantazją czyli odrobina prostoty”.
Uwagi:
*użyłam cukru pudru – w ten sposób całość łatwiej i szybciej ubija się na puszystą masę
**można zastąpić ziarnami z laski wanilii, pastą waniliową lub ekstraktem
***użyłam 4 dużych jabłek odmiany Cox Orange
****Ilość cukru zredukowałam z 200 do 80 g. Jeżeli używamy cydru słodkiegi i budyniu z cukrem można tę ilość zmniejszyć jeszcze do 60 g. Ja lubię, kiedy jabłka w szarlotce są kwaśne.
Foremka, której użyjemy nie może mieć mniejszej średnicy niż 28 cm. Wówczas masa jabłkowa nie jest zbyt wysoka i latwiej zastyga. Nie obłożyłam ciasta śmietanką a tylko posypałam cukrem
pudrem.
Ciasto musi być dobrze schłodzone, żeby masa jabłkowa zastygła równomiernie.
Bardzo apetycznie wygląda!
O tak, poproszę ! :O
wygląda obłędnie!!! i tak leciutko…
Mmm, taka budyniowa, musiała być pyszna 🙂
super! będziemy piec 🙂
wygląda naprawdę przepysznie, chętnie bym spróbowała 🙂
Ммм. really like apple pastries. Your cake looks very appetizing!