Jesieni nie wypada gościć tak bez szarlotki. Oto i ona. Zaginęła mi gdzieś mniejsza foremka i upieczona w tortownicy o średnicy 28 cm rzeczona szarlotka ma wygląd raczej tarty, (nie ma to wpływu na smak), jednakowoż – wizualnie złudna ci ona. Przynajmniej tym razem no i na załączonych zdjęciach. Cieniuchne ciasto, rozpływające się jabłka, cynamon drażniący nozdrza – no czego chcieć więcej? Polecam gorąco!
Szarlotka polska
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
3 żółtka
100 g cukru
80 g śmietany 18 %
1/8 łyżeczki sody
Ponadto:
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki masła
100 g cukru
po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie robota lub wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno (tak, aby było jak najcieńsze) i boki foremki wyłożonej papierem i razem z drugą częścią wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
- Jabłka obieramy, kroimy na ósemki.
- Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dorzucamy jabłka. Podsmażamy przez chwilę mieszając. Dodajemy cukier, mieszamy i nadal smażymy (jabłka powinny się lekko karmelizować). Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i mieszamy.
- Nakłuwamy ciasto w foremce widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Podpiekamy przez 10 – 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy przestudzone jabłka. Na jabłka kruszymy pozostałe ciasto (ja ucierałam je na tarce jarzynowej).
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 40 – 45 minut. Gotową szarlotkę po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.
Przepis Liski, pochodzi z książki „Słodkie” a zwróciła mi na niego uwagę Małgosia z IG @margo_sutasz Małgosiu, dziękuję serdecznie!
Smacznego!
Chetnie zrobie. Jakich jablek uzylas?
Tutaj dostepne byly akurat Boscopy, ale na naszym targu niedzielnym juz sa Renety
POzdrawiam serdecznie
Ania