Szarlotka polska

Jesieni nie wypada gościć tak bez szarlotki. Oto i ona. Zaginęła mi gdzieś mniejsza foremka i upieczona w tortownicy o średnicy 28 cm rzeczona szarlotka ma wygląd raczej tarty, (nie ma to wpływu na smak), jednakowoż – wizualnie złudna ci ona. Przynajmniej tym razem no i na załączonych zdjęciach. Cieniuchne ciasto, rozpływające się jabłka, cynamon drażniący nozdrza – no czego chcieć więcej? Polecam gorąco!

Szarlotka polska

Składniki:

Na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

3 żółtka

100 g cukru

80 g śmietany 18 %

1/8 łyżeczki sody

Ponadto:

1 kg kwaśnych jabłek

2 łyżki masła

100 g cukru

po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie robota lub wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. 
  2. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy dno (tak, aby było jak najcieńsze) i boki foremki wyłożonej papierem i razem z drugą częścią wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  3. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki.
  4. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dorzucamy jabłka.  Podsmażamy przez chwilę mieszając.  Dodajemy cukier, mieszamy i nadal smażymy (jabłka powinny się lekko karmelizować).  Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i mieszamy. 
  5. Nakłuwamy ciasto w foremce widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Podpiekamy przez 10 – 15 minut.  Na podpieczony spód wykładamy przestudzone jabłka.  Na jabłka kruszymy pozostałe ciasto (ja ucierałam je na tarce jarzynowej).
  6. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 40 – 45 minut.  Gotową szarlotkę po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.

Przepis Liski, pochodzi z książki „Słodkie” a zwróciła mi na niego uwagę Małgosia z IG @margo_sutasz Małgosiu, dziękuję serdecznie!

Smacznego!

2 comments Add yours
    1. Tutaj dostepne byly akurat Boscopy, ale na naszym targu niedzielnym juz sa Renety
      POzdrawiam serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *