Tarta sernikowa z brzoskwiniami.

IMG_5065
Zapraszam jeszcze dziś… 

Dziś propozycja, rzekłabym – uniwersalna. Ta tarta może być uznana za mazurek, lub – jeśli podwoimy ilość wszystkich składników – sernik po prostu. Upieczona zgodnie z instrukcjami poniżej może być też ciastem upieczonym na niedzielę. Nieskomplikowanym i stosunkowo szybkim w przygotowaniu. Nie jest przesadnie słodka – więc jeśli chcecie – zwiększcie ilość cukru.
Dziś miałam napisać o książkach dla dzieci. Tych przeczytanych ostatnio z synkami, i tych, które do dziś są dla nas wszystkich ważne. A wszystko to z okazji minionego właśnie Międzynarodowego Dnia Książki dla Dzieci. Wpis, który układam sobie w głowie od bardzo dawna musi jednak poczekać. Zawirowania szkolne, przygotowania świąteczne i komunijne są jednak teraz najważniejsze.
IMG_5054
Tarta sernikowa 
Składniki: 
Na spód:
230 g mąki
20 g kakao
150 g masła
1 żółtko
2 łyżki wódki
50 g cukru
szczypta soli
Na masę serową:
550 g twarogu*
75 g cukru
1 jajko
wanilia**
Dodatkowo:
ok. 5 połówek brzoskwiń z puszki 
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy spód. Przesiewamy mąkę i kakao, mieszamy z cukrem i solą. Robimy zagłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy schłodzoną dobrze wódkę*** i dodajemy pokrojone
na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy szybko. Dzielimy na dwie części – 2/3 i 1/3. Zawijamy w folię. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.****
2. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Okrągłą formę na tartę, o średnicy 22 cm, wysmarowaną masłem, wykładamy ciastem, obciążamy, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia lub nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy 15-20 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Zmielony twaróg ucieramy przez chwilę z cukrem i wanilią, dodajemy jajko, łączymy, odstawiamy.
4. Kroimy odsączone brzoskwinie w dużą kostkę.
5. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce warzywnej.
6. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią brzoskwinie i kruszonkę.
7. Pieczemy ok. 20 minut.
8. Studzimy, podajemy posypaną cukrem pudrem.

Uwagi:

*używam twarogu tłustego, który następnie mielę w domu. Jeżeli kupujecie twaróg sernikowy już zmielony warto zwrócić uwagę na jego skład.

**zależnie od dostępności – ziarenka z całej laski, pasta waniliowa, ekstrakt, aromat lub cukier wanilinowy

***możemy zastąpić bardzo zimną wodą, choć warto użyć wódki, ponieważ doda ciastu kruchości – powinna być jednak bardzo dobrze schłodzona.

****ciasto nie jest klejące i dość podatne. Dlatego można też wyłożyć jego większą część bezpośrednio do foremki i w takiej formie schładzać.

Smacznego!

10 comments Add yours
  1. Ohhh……. Mimo, że już noc, mogłabym zjeść kawałek albo nawet dwa…….. Jeżeli smakuje tak, jak wygląda na tych cudnych zdjęciach, to już nie mogę doczekać się przepisu… A tymczasem może mi się przyśni taka pychota mniam mniam 😀
    Pozdrawiam,
    Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *