Tarta z arbuzem. Szybka, prosta, na upalne lato.

Tryb letnio-urlopowy w pełni. Dlatego – wybaczcie proszę tak zredukowaną liczbę publikacji. Potrzeba odejścia od rutyny i standardów codzienności wszak ogromna i dotyczy chyba każdego, czyż nie? Odpoczywajmy więc! Na zielonych łąkach, w lazurowej toni, pod nosem chmur, na szczytach gór. Niech się dzieją wakacje!

Na wypadek zaś – powrotu upałów, mam dziś dla Was propozycję ich godną. Ba! Co ja mówię – godną stawić im czoła. I to ze smakiem, nie tylko – ku ochłodzie, przy minimum wysiłku, za to z efektem Wow! murowanym!

 

 

Tarta z arbuzem

Składniki:

Na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml wody
50 g cukru
szczypta soli

Ponadto:
500 ml twarogu do serników
1 galaretka winogronowa (przezroczysta)
80 g cukru pudru (słodzimy wedle uznania i smaku)
ćwierć arbuza

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki. Podszczypując czubkami palców łączymy mąkę i masło, aż otrzymamy mieszankę o konsystencji piasku. Robimy dołek w cieście i do środka wbijamy żółtko, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny lub nawet na cały dzień.
2. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart. Wystające ponad krawędzie formy ciasto ścinamy nożem. Nakłuwamy cale ciasto delikatnie widelcem.
3. Wkładamy na 15 minut do lodówki, żeby się schłodziło.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Galaretkę rozrabiamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy 2 łyżki wystudzonej galaretki (potrzebujemy jej do arbuza). Do twarogu dodajemy cukier puder, mieszamy do połączenia. Do galaretki przekładamy 2 łyżki twarogu, mieszamy. Następnie kolejne 2 łyżki i łączymy. Na koniec przekładamy do galaretki resztę twarogu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy, którą wylewamy na spód tarty.
6. Specjalną łyżeczką wybieramy arbuza w formie kulek. Układamy je na stężałej warstwie twarogowej. Używając silikonowego pędzelka smarujemy arbuza odłożoną galaretką. Schładzamy w lodówce. Podajemy udekorowane miętą.

 

 

Smacznego!

3 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *