Tarta z kremem cytrynowym i bezą

Kiedy opowiadam o tym, że nasze dzieciaki najchętniej jadłyby tylko ciasta czekoladowe, omijając w związku z tym szerokim łukiem wszystkie inne, które piekę, mam wrażenie, że spotykam się z głębokim niedowierzaniem. Mało tego – kiedy ostatnio syn drugi wychwalał ciasto zjedzone u Reni, nie dowierzałam ja sama, kiedy po przeprowadzeniu wywiadu usłyszałam, że chodziło o tartę z kremem cytrynowym i bezą. I gdyby nie fakt, że od tamtej pory upiekłam ją już dwukrotnie a on sam pochłonął je osobiście niemal w całości – to dalej bym nie wierzyła.

A jednak. Dlatego postanowiłam przepis tu opublikować. A może i u Was w domach mieszka taki ukryty łasuch? Ja lubię jej elegancki wygląd i fakt, że mogę ją przygotować z wyprzedzeniem. (Upieczony spód można nawet zamrozić, krem przygotowujemy do 2 dni przed, bezę również (byle tylko przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku).

Tarta z kremem cytrynowym i bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

skórka otarta z 1 cytryny
250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki – typ 450)
125 g masła dobrze schłodzonego
1 żółtko
25 ml wody
25 g cukru
szczypta soli

Na lemon curd:

120 ml soku w cytryny (3 sztuki) + skórka otarta z 1-2 cytryn
100 g cukru
3 jajka + 2 żółtka
25 g masła

Na bezę:

3 białka (które nam pozostaną z przygotowania spodu i kremu)
niepełna szklanka drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy lemon curd. Ocieramy skórkę z cytryn (powinny być bio, jeśli nie mamy – można skórkę w ogóle pominąć). Wstawiamy kąpiel wodną, w misce umieszczamy wszystkie składniki ze skórką, trzepaczką ubijamy całość, aż masa zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Gotowy curd przekładamy do pojemniczka, przykrywamy, pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Należy przygotować go z wyprzedzeniem ok 2-3 godzin minimum, najlepiej na całą noc. Posiadacze Termomixa umieszczają wszystkie składniki ze skórką cytrynową w misie, ustawiają prędkość 3, temperaturę 80°C i 9 minut.
  2. Przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wkładamy masło pokrojone na drobne kawałki i skórkę cytrynową. Podszczypując czubkami palców łączymy, aż otrzymamy mieszankę o konsystencji piasku. Robimy dołek w cieście i do środka wbijamy żółtko, wlewamy wodę, wsypujemy cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto, tak by miało jednolitą konsystencję.
  3. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart o średnicy 24 cm – spód i brzegi. Wystające ponad krawędzie formy ciasto ścinamy nożem. Nakłuwamy całe ciasto delikatnie widelcem.
  4. Wkładamy na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 35 minut – (aż ładnie się zezłoci). Studzimy.
  6. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno na średnich obrotach. Dodajemy stopniowo cukier w małych porcjach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z bezy koło o średnicy do 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze ok 80 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  7. Na upieczony spód wykładamy równomiernie krem, przykrywamy bezą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *