Tarta z rabarbarem i jabłkami

Tarta z rabarbarem i jabłkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 duże jabłka
300 g rabarbaru
115 g drobnego cukru
3 łyżki miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
Na kruszonkę:
120 g mąki
100 g masła
100 g cukru
60 g płatków migdałowych

Przygotowanie:
1.       Myjemy rabarbar, przycinamy końce, obieramy i kroimy na 5 mm plasterki. Wykładamy do salaterki, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę, aż rabarbar puści sok. W międzyczasie 2-3 razy mieszamy.
2.      Nagrzewamy piekarnik do 190°. Rozmrażamy (jeśli trzeba) ciasto francuskie. Wykładamy do foremki (26 cm), nakłuwamy widelcem, zapiekamy do lekkiego zrumienienia.
3.      Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, masło i cukier łączymy, formujemy kulę, zawijamy w folię, wstawiamy do lodówki.
4.      Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę (2x2cm).
5.      Miód mieszmy z sokiem z cytryny, polewamy nim jabłka.
6.      Dokładnie osączamy rabarbar, mieszamy go z jabłkiem.
7.      Na lekko przestudzone ciasto wykładamy owoce, pokrywając dokładnie całą powierzchnię ciasta.
8.      Kruszonkę rozdrabniamy w dłoniach lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
9.      Pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!

8 comments Add yours
  1. Pieknie, pieknie, Aniu… Ja tu za pieczenie Twojego poprzedniego rabarbarowego sie wzięłam a tu nowe, znów z rabarbarem…! Ale ja go mam cały zapas…:) Wczoraj przywiozłam od mamy:)
    Pozdrowienia serdeczne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *