Zanim przyjdzie wiosna…

Z każdym dniem coraz bardziej tęsknię za wiosną, soczystą zielenią, która mnie zaskoczy, rozkojarzy, rozmarzy i rozkocha w sobie. Z pewnością jej na to pozwolę. Zanim To się jednak Zdarzy otulam ramiona szalem powłóczystym bardziej niż zimowy wieczór, ciesząc się chwilą, do której jeszcze zatęsknię w lepkim skwarze lata.  

Smakuję tarteletki. Kruche, chrupiące i soczyste jednocześnie. Niekoniecznie skomplikowane. A jeśli naprawdę brakuje nam czasu/cierpliwości/zapału możemy użyć gotowego ciasta francuskiego (po rozmrożeniu lekko je podpiekamy przed wyłożeniem nadzienia).

Tarteletki z żurawiną i jabłkami 

Składniki:

Na ciasto:

150 g mąki
75 g masła dobrze schłodzonego
szczypta soli
1-2 łyżki lodowato zimnej wody

Na nadzienie:

5 jabłek (reneta, cox)
150 g żurawiny, może być mrożona
1-2 łyżki miodu
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej

Na kruszonkę:

150 g mąki
150 g cukru trzcinowego
150 g masła
150 g posiekanych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki cynamonu

Podana ilość składników wystarczy na mniej więcej 4-5 foremek lub jedna małą formę na tartę.

Przygotowanie:

1. Siekamy masło. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą. Opuszkami palców łączymy mąkę z masłem, nie ugniatamy. Dodajemy wodę, najpierw 1 łyżkę, jeśli to za mało – kolejną. Tylko tyle, by ciasto było spójne i można było z niego uformować kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 0,5 godziny.
2. Przygotowujemy kruszonkę przez połączenie wszystkich składników, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki.
3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200° (bez termoobiegu)
4. Foremki wysmarowane wcześniej masłem wykładamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut.
5. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy jabłka na grubą kostkę (2×2 cm mniej więcej). Spryskujemy je sokiem z cytryny, polewamy miodem i posypujemy skórką. Mieszamy delikatnie, by wszystko się połączyło.
6. Ciasto w foremkach wypełniamy jabłkami (pokrywając całe dno foremki), posypujemy umytą żurawiną.
7. Pokrywamy wszystko kruszonką ucierając ją na tarce lub rozcierając w rękach.
8. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200° C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *