Tian.

 

IMG_8609
Letnią porą tian jest jedną z moich ulubionych potraw. Niemal zawsze z pomidorami, dziś także z rybą. Szybko i nieskomplikowanie. Możecie użyć zwykłej mozzarelli. Choć ta z mleka bawolego jest już dostępna w Polsce. Polecam gorąco.
IMG_8599
Tian
Składniki:
1 duży pomidor
300 g dorsza bez skóry
30 g tartego parmezanu
świeża bazylia lub kolendra
sok z limonki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 kula mozzarelli z mleka bawolego
Przygotowanie:
1.    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2.    Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, rozporowadzamy.
3.    Na dnie naczymia układamy rybę, najlepiej w dwóch kawałkach.  Skrapiamy sokiem, oprószamy solą i pieprzem.
4.    Na kawałkach ryby układamy po plastrze pomidora, następnie mozzarelli.
5.    Resztę pomidora skrajamy w dużą kostkę i układamy obok ryby w naczyniu.
6.    Całość skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i ziołami.
7.    Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy.
 IMG_8613

Smacznego!

5 comments Add yours
  1. Potrawe znam z Francji, zupelnie inaczej wyglada: przede wszystkim warzywa powinny byc pokrojone w plasterki i ulozone w charakterystyczny sposob, po ktorym sie poznaje, ze to jest wlasnie tian !
    Aniu, zrobilas swietna zapiekanke, ale to na pewno nie jest tian.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *