Dzień dobry, Kochani. To ostatni przepis świąteczny w tym roku. Naprawdę wyjątkowy tort makowy. Polecam gorąco!
Tort makowy z musem żurawinowym
Składniki:
Na ciasto:
150 g maku
50 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g posiekanych migdałów bez skórki*
100 g migdałów mielonych
8 białek
4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)
Na krem do przełożenia:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 36 %
45 g czekolady deserowej
3 łyżki cukru pudru
Na warstwę żurawinową:
340 g żurawiny (może być mrożona)
¼ szkl. wody
3 łyżki cukru
Na krem do dekoracji:
55 g czekolady deserowej
250 g krówki lub lepiej – dulce di leche
75 g śmietanki 36 %
Do nasączenia:
½ szkl. herbaty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Dokładnie ubijamy białka mikserem. Dodajemy cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Na końcu resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do foremki o średnicy 22 cm wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 170 stopniach bez nawiewu. Pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Całkowicie wystudzone ciasto przekrajamy na 4 równej wielkości blaty, które nasączamy.
3. Przygotowujemy mus żurawinowy. Zalewamy woda żurawinę, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną. Miksujemy i przecieramy przez sitko, odstawiamy.
3. Przygotowujemy krem do przełożenia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z 50 g śmietanki. Studzimy. Resztę śmietanki ubijamy do momentu zwiększenia objętości. Dodajemy partiami mascarpone i na końcu rozpuszczona czekoladę, mieszamy delikatnie tylko do polaczenia. Odstawiamy.
4. Przygotowujemy krem do dekoracji. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade ze śmietanką. Dodajemy krem krowkowy, mieszamy do polaczenia. Odstawiamy.
5. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy 1/3 kremu do przelozenia, przykrywamy go drugim blatem, na którym rozsmarowujemy ½ musu żurawinowego, przkrywamy go trzecim blatem, który pokrywamy kremem, nakładamy ostatni blat, którego wierzch pokrywamy pozostałym musem. Caly torcik pokrywamy kremem krowkowym. Dekorujemy wiórkami czekolady.
Smacznego!
On wygląda pięknie! Zdjęcia są oszałamiające.:) https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,
Anna
fantastycznie wygląda! mak uwielbiam podobnie jak żurawinę 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Tak często okazuje się, ze mamy podobne ulubione smaki … 🙂
Moc serdeczności Ci posyłam
Anna
przepiękna świąteczna aranżacja! Wszystkiego dobrego życzę 😉
Dziękuję i Wesołych Świąt życzę 🙂
Anna
Jaki zgrabny torcik!
Wesołych Świąt, Aniu 🙂
Jest piękny! Szalenie elegancko się prezentuje 🙂