Tort makowy z musem żurawinowym.

 

Dzień dobry, Kochani. To ostatni przepis świąteczny w tym roku. Naprawdę wyjątkowy tort makowy. Polecam gorąco!

 

 

Tort makowy z musem żurawinowym

Składniki:

Na ciasto:
150 g maku
50 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g posiekanych migdałów bez skórki*
100 g migdałów mielonych
8 białek
4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)

Na krem do przełożenia:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 36 %
45 g czekolady deserowej
3 łyżki cukru pudru

Na warstwę żurawinową:
340 g żurawiny (może być mrożona)
¼ szkl. wody
3 łyżki cukru

Na krem do dekoracji:
55 g czekolady deserowej
250 g krówki lub lepiej – dulce di leche
75 g śmietanki 36 %

Do nasączenia:
½ szkl. herbaty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Dokładnie ubijamy białka mikserem. Dodajemy cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Na końcu resztę sypkich składników. Mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do foremki o średnicy 22 cm wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w 170 stopniach bez nawiewu. Pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Całkowicie wystudzone ciasto przekrajamy na 4 równej wielkości blaty, które nasączamy.
3. Przygotowujemy mus żurawinowy. Zalewamy woda żurawinę, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce się rozpadną. Miksujemy i przecieramy przez sitko, odstawiamy.
3. Przygotowujemy krem do przełożenia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z 50 g śmietanki. Studzimy. Resztę śmietanki ubijamy do momentu zwiększenia objętości. Dodajemy partiami mascarpone i na końcu rozpuszczona czekoladę, mieszamy delikatnie tylko do polaczenia. Odstawiamy.
4. Przygotowujemy krem do dekoracji. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade ze śmietanką. Dodajemy krem krowkowy, mieszamy do polaczenia. Odstawiamy.
5. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy 1/3 kremu do przelozenia, przykrywamy go drugim blatem, na którym rozsmarowujemy ½ musu żurawinowego, przkrywamy go trzecim blatem, który pokrywamy kremem, nakładamy ostatni blat, którego wierzch pokrywamy pozostałym musem. Caly torcik pokrywamy kremem krowkowym. Dekorujemy wiórkami czekolady.

 

Smacznego!

8 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *