Uwaga, uwaga! Zwrot w sprawie owsianki.

Nigdy bym nie pomyślała. Ja, wielka i oddana wielbicielka słodyczy wszelakiej, pożądanej szczególnie w godzinach porannych. Nie, nie piję ani słodkiej kawy, ani tym bardziej słodkiej herbaty! Za to owsianką na słodko zaczynałabym najchętniej każdy poranek z reszty mojego życia. Przynajmniej w przypadku pierwszego śniadania. 

Właściwie to najchętniej jadałabym same śniadania przez cały dzień. Takie małe talerzyki wypełnione dobrem, wszelkie bowl, super foods bowl, smoothie bowl… etc… a na kolację (nie, nie – zasmażka) a zupa, ale o tym może kiedy indziej.

Zaczęło się chyba jakiś czas temu, od prośby koleżanki o granolę na słono. Ania nie lubi płatków owsianych na słodko, stąd jej prośba. Przepis na wytrawną granolę znajdziecie tutaj. I muszę przyznać, że lubię do niej wracać.  Potem zaczęła się moja przygoda z bieganiem, kiedy musiałam zmienić swoją dietę i jeść więcej białka. Przyzwyczaiłam się, nie powiem, ale organizm domagał się błonnika, więcej błonnika. I chyba to właśnie ten wewnętrzny głos podpowiedział mi rozwiązanie godne Salomona – owsiankę na słono*. Z moimi ukochanymi ziarnami, Colombo, curkumą i awokado. Na zdjęciu widzicie wersję najprostszą, stworzoną naprędce, w pośpiechu przed zachodem słońca. Na co dzień wzbogacam ją o pieczarki/boczniaki, szpinak i wspomniane wyżej przyprawy, czasami wędzoną rybę. I to jest pyszne i kompletne. Daje wiele możliwości. Dorzućcie orzechy, sezam, ziarna konopii, curry lub zioła prowansalskie. Jajko sadzone zastąpcie jajecznicą lub jajkami poszetowymi. Największą zaletą takiego śniadania jest fakt, że można je przygotować w 10 minut. Spróbujecie?

* mam świadomość, że nie ja pierwsza 😉

 

 

Wytrawna owsianka z warzywami i jajkiem sadzonym

Składniki: na 1 porcję

1/2 kubka płatków owsianych

1/4 kubka gorącej wody

duża szczypta soli

1 czubata łyżka ziaren dyni

1 czubata łyżka ziaren słonecznika

1 czubata łyżka orzechów piniowych

opcjonalnie, wedle gustu i smaku: kurkuma/Colombo/zioła prowansalskie/zatar

 

Do podania:

jajko sadzone/jajecznica/jajko poszetowe

awokado/pomidory/zblanszowany szpinak, boczniaki

 

Przygotowanie:

  1. Płatki zalewamy gorącą wodą i podgotowujemy chwilę do jej wchłonięcia. Można dodać jeszcze trochę wody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i ziarna, mieszamy dokładnie.
  2. Przygotowujemy jajka i warzywa, zyskają dodatkowo na smaku, gdy usmażymy je na oleju kokosowym z pierwszego tłoczenia na zimno.
  3. Podajemy.

 

 

Smacznego!

4 comments Add yours
  1. Granolę znam i lubię, odkąd spróbowałam domowej, już nie jem kupnej. Dzisiaj robiła jabłkową. Mam pytanie odnośnie przepisów na syropy pomarańczowe, cytrynowe, grejfrutowe o których kiedyś pisałaś. Ile mneij więcej można je przechowywać w lodówce? Syrop pomarańczowy z dodatkiem alhoholu – kiedy dodać alkohol, po wystudzeniu?

    1. Droga Aneto,
      jesli chodzi o granole, ja przygotowuje teraz tylko granole z patelni, bo to naprawde szybka wersja, bez koniecznosci odpalania piekarnika i pilnowania granoli. Co do syropow, alkohol mozemy dodac na poczatku, jezeli zakladamy, ze bedziemy je serwowac dzieciom, w czasie gotowania alkohol wyparuje pozostawiajac jedynie smak, ale jesli uzywac go beda dorosli – mozna go dodac na koncu 🙂 Ja je uwielbiam, szczegolnei ten cytrynowo-waniliowy, jesienia i zima nie ma sobie roznych 🙂 Posylam serdecznosci, Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *