„Jajka generalnie mnie stresują ze względu na to, co zaszło rok temu. Moja rodzina została zaproszona przez panstwa Snellów na jedno z ich półurodzinowych przyjęć dla dzieciaków. Stół uginał się od żarcia, jak na mój gust strasznie wydumanego. Ale wiedziałem, że mama się wścieknie, jeśli nie nałożę sobie nic na talerz.
Cytat pochodzi z książki „Dziennik cwaniaczka – Przykra prawda”
Oto jedna z propozycji na wielkanocne śniadanie. Gniazdka z ciasta francuskiego możemy przygotować dzien wcześniej. Tuż przed podaniem zaś przygotowujemy jajka i sos. Mog być w koszulkach lub sadzone – zależnie od tego ile mamy czasu. Polecam. W takich gniazdkach oprócz jajek możemy podawać także sałatki. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne i nie wymaga wiele czasu.
Jajka w koszulkach w gniazdkach z ciasta francuskiego
Składniki
ciasto francuskie
4 jajka
200 g wędzonego boczku
kilka liści sałaty
Na sos
majonez, najlepiej domowy
kilka ogórków konserwowych
szalotka
curry
sól, pieprz
Przygotowanie
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
2. Wycinamy długie na minimum 40 cm i szerokie na 1 cm wstażki z ciasta francuskiego. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami lub gruboziarnista sola.
3. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia.
4. Od tego momentu działamy szybko i sprawnie. Zwijamy wstażki w gniazdka. Moga miejscami popękać. Nie przejmujmy się tym. Ważne, by zwijać je dopóki sa jeszcze gorace bo wtedy sa najbardziej elestyczne.
5. Jeśli przygotowujemy je z wyprzedzeniem, po wystudzeniu zamykamy je w szczelnej puszce.
6. Przed podaniem każde gniazdko wykładamy sałata lub kiełkami. W środku układamy jajka.
7. Jeżeli przygotowujemy jajka w koszulkach, zagotowujemy wodę w garnku, około 1,5 l. Dodajemy 3 łyżki octu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogien, każde jajko wbijamy do miseczki i delikatnie przelewamy do garnka z woda. Gdy tylko białko zaczyna się ścinać, zagarniamy je w stronę żółtka, by zachowało ładna, spójna formę. Gotujemy około 2 minuty. Wyławiamy łyżka cedzakowa. Każde jajko gotujemy osobno w ten sam sposób.
8. Zrumieniamy boczek pokrojony w słupki na patelni.
9. Łaczymy wszystkie składniki sosu, doprawiamy do smaku.
10. Jajka, po ułożeniu ich w gniazdkach, posypujemy boczkiem, podajemy z sosem.
Czekam.
😉
O, jaja z premedytacją 😉
ja też czekam, a książki już szukam 🙂
Czekam, bo wygląda super:)
Holga, Magda, Judik
troche to trwalo, ale udalo sie. Pozdrawiam serdecznie,
Aniu,
szczerze przyznam, ze nie przepadam za "Cwaniaczkiem", ale rowiesnicy mojej corki sie nim zaczytuja, usciski serdeczne
Anna
Cytat zachęcający, nieco Mikołajkowy 😉
A jajka wspaniałe.
ups, już zamówiłam :))
Przepiękne gniazdka, idealne na świąteczny stół:)
piękne te gniazdka!:) świetny świąteczny pomysł-ozdoba stołu (aż szkoda jeść:)
ale cudeńka!Bardzo świąteczne 🙂