Wielkanocne śniadanie.

„Jajka generalnie mnie stresują ze względu na to, co zaszło rok temu. Moja rodzina została zaproszona przez panstwa Snellów na jedno z ich półurodzinowych przyjęć dla dzieciaków. Stół uginał się od żarcia, jak na mój gust strasznie wydumanego. Ale wiedziałem, że mama się wścieknie, jeśli nie nałożę sobie nic na talerz.
Jedyną rzeczą jaką w ogóle umiałem rozpoznać, były jajka faszerowane. Jadłem je parę razy u babci. No to wziłem sobie tak z dziesięć. Ale kiedy ich spróbowałem, zakrztusiłem się. ANI TROCHĘ nie smakowały jak te u babci, a teraz miałem ich pełen talerz.
A więc poczekałem, aż nikt nie będzie patrzył i ukryłem wszystkie faszerowane jajka w plastikowej roślinie doniczkowej, która stała w jadalnym.
Już o niczym nie pamiętałem, kiedy kilka tygodni później pani Snella powiedziała, że w ich domu pojawił się brzydki zapaszek i nie maj pojęcia, co go powoduje.
Z pocztku obstawiali dywan. Wezwali czyściciela, który im go uprał. Ale to nie rozwiązało problemu, no więc uznali, że w ścianie musi być jakaś martwa wiewiórka albo mysz. Zadzwonili po stolarza, żeby spróbował go wycignąć.
Po kilku tygodniach nie mogli już znieść tego smrodu, bo się przeprowadzili.
I muszę przyznać, że trochę ruszyło mnie sumienie, kiedy zobaczyłem, jak zabierają tę plastikową roślinę ze sobą”.
Cytat pochodzi z książki „Dziennik cwaniaczka – Przykra prawda”

Oto jedna z propozycji na wielkanocne śniadanie. Gniazdka z ciasta francuskiego możemy przygotować dzien wcześniej. Tuż przed podaniem zaś przygotowujemy jajka i sos. Mog być w koszulkach lub sadzone – zależnie od tego ile mamy czasu. Polecam. W takich gniazdkach oprócz jajek możemy podawać także sałatki. Ich przygotowanie nie jest specjalnie trudne i nie wymaga wiele czasu. 

Jajka w koszulkach w gniazdkach z ciasta francuskiego

Składniki
ciasto francuskie
4 jajka
200 g wędzonego boczku
kilka liści sałaty

Na sos
majonez, najlepiej domowy
kilka ogórków konserwowych
szalotka
curry
sól, pieprz

Przygotowanie
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
2. Wycinamy długie na minimum 40 cm i szerokie na 1 cm wstażki z ciasta francuskiego. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami lub gruboziarnista sola.
3. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia.
4. Od tego momentu działamy szybko i sprawnie. Zwijamy wstażki w gniazdka. Moga miejscami popękać. Nie przejmujmy się tym. Ważne, by zwijać je dopóki sa jeszcze gorace bo wtedy sa najbardziej elestyczne.
5. Jeśli przygotowujemy je z wyprzedzeniem, po wystudzeniu zamykamy je w szczelnej puszce.
6. Przed podaniem każde gniazdko wykładamy sałata lub kiełkami. W środku układamy jajka.
7. Jeżeli przygotowujemy jajka w koszulkach, zagotowujemy wodę w garnku, około 1,5 l. Dodajemy 3 łyżki octu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogien, każde jajko wbijamy do miseczki i delikatnie przelewamy do garnka z woda. Gdy tylko białko zaczyna się ścinać, zagarniamy je w stronę żółtka, by zachowało ładna, spójna formę. Gotujemy około 2 minuty. Wyławiamy łyżka cedzakowa. Każde jajko gotujemy osobno w ten sam sposób.
8. Zrumieniamy boczek pokrojony w słupki na patelni.
9. Łaczymy wszystkie składniki sosu, doprawiamy do smaku.
10. Jajka, po ułożeniu ich w gniazdkach, posypujemy boczkiem, podajemy z sosem.  

Smacznego!

 

10 comments Add yours
  1. Holga, Magda, Judik
    troche to trwalo, ale udalo sie. Pozdrawiam serdecznie,
    Aniu,
    szczerze przyznam, ze nie przepadam za "Cwaniaczkiem", ale rowiesnicy mojej corki sie nim zaczytuja, usciski serdeczne
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *