Wine Chocolate Cake na Czekoladowy Weekend

Znowu ścigam się z czasem. Dlatego tylko tyle dziś. Jutro zdjęcia. Ciasto, jeszcze gorące powędrowało w gości. Wieczorem dowiozłam z powrotem do domu kilka kawałków, by zrobić zdjęcia, na co zabrakło mi jednak czasu. Przed wyjazdem trudno znaleźć czas na wszystko. A tak się zawsze składa, że Czekoladowy Weekend przypada w czasie naszych ferii…
Zamarzyło mi się ciasto czekoladowe o wyraźnym, wytrawnym smaku. Niekoniecznie słodkie. Deserowe. Wyraziste. Z nutą pieprzu. I oczywiście – intensywnie czekoladowe. Do mocnej kawy. I rozmów o książkach. Z przyjaciółmi. Dziękujemy Wam za to i wszystkie inne nasze spotkania.
A ciasto polecam Wam gorąco. Jest naprawdę wyjątkowe.

Wine Chocolate Cake

Składniki:
100 g ciemnych rodzynek
90 g czerwonego wytrawnego wina
175 g ugotowanych buraczków
255 g czekolady deserowej 70% zawartości kakao
60 g masła
120 g muscovado
2 jajka
1 białko
szczypta soli morskiej
3 g proszku do pieczenia
5-7 ziarenek dzikiego pieprzu
100 g mąki

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej zalewamy rodzynki 60 g czerwonego wina. Odstawiamy na noc.
2. Rodzynki powinny wchłonąć całość, dolewamy resztę wina i mielimy na purée. Dodajemy ugotowane buraczki i ;ielimy ponownie do uzyskania gęstej, kre;owej masy.
3. Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dosypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia..
4. W misce ubijamy mikserem jajka, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i buraczkowo-rodzynkowe purée.
5. Przesiewamy do oddzielnej miski mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i roztartym w moździerzu pieprzem. Całość dodajemy do masy czekoladowej.
6. Ubijamy osobno białko na sztywno ze szczyptą soli morskiej.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°
7. Dodajemy je mieszając delikatnie drewnianą łyżką do całości.
8. Okrągłą foremkę o średnicy 20 lub 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy kakao lub semoliną.
9. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy 25 do 30 minut. Ciasto najlepiej jest wyjąć z piekarnika po 25 minutach i pozwolić mu jeszcze „dojść” w foremce.
Smacznego!
26 comments Add yours
  1. o, ciasto z burakami – mam na nie ochotę odkąd było w Weekendowej Cukierni – wtedy też przestałam się bać warzyw w ciastach 😉

  2. Lista składników sprawiła, że teraz niecierpliwie czekam na zdjęcie, ale i bez niego bym je upiekła. Muszę kupić tylko buraki i wino 🙂 Ciasto idealne na serce 😀

  3. Czerwone wino i buraki, dziki pieprz… – mogę sobie jedynie wygląda wyobrazić, smaku za żadne skarby…
    Uściski moja Ty w zawodach udział biorąca…:)

  4. Patrząc na składniki – brzmi bardzo ciekawie…
    I marzy mi się, żeby jeden z tych kawałków, które jeszcze Ci zostały – trafił do mnie 🙂

  5. Kochane,
    dziekuje serdecznie za wszystkie komentarze. Przed nami kilka dni odpoczynku nad zimnym Morzem Polnocnym. Odzywac bede sie rzadko,co nie znaczy – wcale… Jesli tylko internet da, przepis na chleb dyniowy juz wkrotce.
    Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i jeszcze raz dziekuje, Anna

  6. Ciasto wygląda bardzo ciekawie, szczególnie dla mnie, bo nie przepadam za naprawdę słodkimi deserami – wolę zaskakujące połączenia. Miłych ferii! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *